Papryka marynowana domowej roboty

1 września 2011, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Rodzinka ją uwielbia więc co roku robimy zapasy…papryczka jest pyszna do chrupania i na kanapki.Spotkałam się już z podobnymi przepisami na marynowaną paprykę,ale wg.zasady,że każda gospodyni ma swoje „smaki” to każda z tych papryk smakowała nieco inaczej.Ta jest najlepsza,bo nasza rodzinna! :)

Składniki:

5 kg.czerwonej papryki,

2 l.wody,

1 szklanka oleju,

1/2 l.octu,

35 dkg.cukru,

1 i 1/2 łyżki soli,

3 główki czosnku,

1/2 paczki gorczycy KAMIS,

1/2 paczki ziarnistego pieprzu KAMIS

Sposób wykonania: Paprykę umyć,usunąć gniazda z  nasionami,podzielić przecinając wzdłuż na szerokie paski − wg.uznania.Wszystkie składniki oprócz czosnku zagotować.
Do gotującej się zalewy wkładać partiami paski papryki − ile się zmieści.
Zagotować 2−3 min.(chodzi o to aby papryka lekko zmiękła),po czym wyjąć i  natychmiast ukladać ciasno do słoików,a do zalewy wrzucić następną partię świeżej papryki − i tak aż do wyczerpania.
Do każdego gotowego już słoika z papryką włożyć 1−2 ząbki czosnku,zalać zalewą w której się gotowała papryka.


Zakręcić i odwrócić do góry dnem − NIE GOTOWAĆ!!!
ODSTAWIĆ GDZIEŚ NA BOK I PRZYKRYĆ NP.KOCEM ABY CIEPŁO UTRZYMYWAŁO SIĘ JAK NAJDŁUŻEJ.

file1314863985



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...