Papryka marynowana domowej roboty | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Papryka marynowana domowej roboty

1 września 2011, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Rodzinka ją uwielbia więc co roku robimy zapasy…papryczka jest pyszna do chrupania i na kanapki.Spotkałam się już z podobnymi przepisami na marynowaną paprykę,ale wg.zasady,że każda gospodyni ma swoje „smaki” to każda z tych papryk smakowała nieco inaczej.Ta jest najlepsza,bo nasza rodzinna! :)

Składniki:

5 kg.czerwonej papryki,

2 l.wody,

1 szklanka oleju,

1/2 l.octu,

35 dkg.cukru,

1 i 1/2 łyżki soli,

3 główki czosnku,

1/2 paczki gorczycy KAMIS,

1/2 paczki ziarnistego pieprzu KAMIS

Sposób wykonania: Paprykę umyć,usunąć gniazda z nasionami,podzielić przecinając wzdłuż na szerokie paski − wg.uznania.Wszystkie składniki oprócz czosnku zagotować.
Do gotującej się zalewy wkładać partiami paski papryki − ile się zmieści.
Zagotować 2−3 min.(chodzi o to aby papryka lekko zmiękła),po czym wyjąć i natychmiast ukladać ciasno do słoików,a do zalewy wrzucić następną partię świeżej papryki − i tak aż do wyczerpania.
Do każdego gotowego już słoika z papryką włożyć 1−2 ząbki czosnku,zalać zalewą w której się gotowała papryka.


Zakręcić i odwrócić do góry dnem − NIE GOTOWAĆ!!!
ODSTAWIĆ GDZIEŚ NA BOK I PRZYKRYĆ NP.KOCEM ABY CIEPŁO UTRZYMYWAŁO SIĘ JAK NAJDŁUŻEJ.

file1314863985

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz