Paluchy serowe z makiem
Artykuł zewnętrzny
250 g mąka pszenna,
150 g margaryna,
150 g twaróg,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 szczypta Sól,
do posypania mak,
do posypania ser żółty straty
Margarynę rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać mikserem mąkę,rozpuszczoną margarynę, proszek do pieczenia i sól.Ciasto przełożyć na podsypany mąką stół, dodać twaróg i zagnieść na elastyczne ciasto.Na podsypanym mąką stole rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm,posypać makiem i serem,docisnąć wałkiem aby mak i ser lekko się wbił w ciasto. Nożem pokroić paski o szerokości ok 1 cm.Paluchy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Piec ok 15 minut na złocisty kolor na 180 C.