Omlet ze szparagami zielonymi i żółtym serem

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szybkie – bardzo smaczne danie na sezon szparagowy.

Czas : 30 minut

Składniki :

1 pęczek zielonych szparagów
6 jajek
Sól
2 łyżki masła
4 łyżki utartego żółtego sera ( ja użyłam ,,Królewski „)

Szparagi umyć , oczyścić ( zielonych nie trzeba obierać ) , przyciąć końcówki. Ułożyć w garnku , zalać lekko osoloną wodą i gotować 15 minut od zagotowania ( najlepiej było by gotować na stojąco tak by łebki sterczały nad poziomem wody w specjalnym garnku do szparagów – ale ponieważ takowego nie osiadam to układam płasko w szerokim ).Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i pokroić na 3 części .
Jajka ( po 3 sztuki ) ubić ze szczyptą soli na puszystą masę . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła .Wylać masę jajeczną i smażyć podginając brzegi .Kiedy omlet będzie prawie usmażony posypać go połową sera i wyłożyć na nim połowę szparagów. Chwilę smażyć .Przełożyć na drugą stronę z pomocą dużego talerza i dosmażyć .
Tak samo usmażyć drugi omlet .
Podawać w całości lub przekrojony na trójkąty ( 4) jak fritatę .

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...