Okoń w kwaskowatej galarecie

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ryba w zakwaszonej galarecie zyskuje na smaku .Okoń nilowy jest bardzo delikatny  i doskonale w tej galarecie smakuje .

Czas : 30 minut + minimum 3 godziny w lodówce

Składniki :

  • 2 filety z okonia nilowego
  • 1/2 litra wody
  • pieprz mielony biały
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 białej części pora
  • kawałek selera
  • sok z cytryny do smaku
  • ½ łyżki cukru
  • 1 łyżeczka Delikatu ( lub ½ kostki bulionu rybnego Knorra )
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 cebule
  • maggi do smaku
  • 4 łyżeczki żelatyny

Ugotować wywar z włoszczyzny z Delikatem ( lub kostką bulionu rybnego ), liściem laurowym , zielem angielskim , cebulą  .Przecedzić .Włożyć pokrojony w kawałki filet z okonia nilowego i na małym gazie gotować 15 minut. Ostrożnie wyjąć rybę i ułożyć w miseczkach ( półmiskach ) na których będzie wylewana .Przecedzić ponownie  wywar – doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru, maggi, pieprzem mielonym ( białym ) .  Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić w gorącej zalewie , zalać zalewą ryby ( udekorowane ozdobnie powycinaną marchewka , zieleniną – jak kto woli ). Zostawić na  minimum 3 godziny ( a najlepiej dobę ).

Galaretka powinna być lekko kwaskowa .

file1292848571