Odżywcze, smaczne, sycące, pełne dobroczynnych składników, idealnie pasują do kubka termicznego – takie właśnie są koktajle! Koniecznie włącz je do swojej diety, jako II śniadanie lub lekką kolację.
dyniowo-jabłkowy
pół szklanki puree z dyni
pół banana
szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek
pół szklanki dowolnego mleka
szczypta imbiru i cynamonu.
Produkcją puree najlepiej zająć się wcześniej. Aby otrzymać puree z dyni należy dynię pokroić na mniejsze części i oczyścić z pestek, następnie zapiekać ją około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tak przygotowaną dynię obrać ze skórki (wtedy najłatwiej wyjąć miąższ łyżką) i zmiksować w blenderze.
Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj chwilę na gładką masę!
ok. 210 kcal
szpinakowo-gruszkowy
mała gruszka lub świeża brzoskwinia
banan
1/2 szklanki jogurtu lub kefiru
1/2 szklanki wody
wanilia
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i rozcieńcz wodą uzyskując pożądaną konsystencję.
ok. 210 kcal
jarmuż-pomarańcza
1 pomarańcza
sok z połówki limonki
łyżeczka miodu
szklanka jarmużu (porwanego na kawałki, bez grubej żyłki liściowej lub szpinaku)
łyżeczka siemienia lnianego
szklanka wody
Pomarańczę i limonkę obieramy, kroimy w kawałki. Jarmuż przelewamy na sicie wrzątkiem (stanie się miękki i lepiej się zmiksuje). Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl.
ok. 160 kcal
banan z zieloną pietruszką
1 banan
garść zielonej pietruszki (bez łodyżek)
pół szklanki wody
Banana obierz i pokrój na mniejsze cząstki, pietruszkę posiekaj grubo, wrzuć składniki do blendera i zalej wodą. Zmiksuj dokładnie. Można dodać łyżeczkę miodu lub kostki lodu.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, można odstawić na kilka minut, aby otręby napęczniały lub otręby zalać mlekiem kilka minut przed miksowaniem koktajlu.
ok. 320 kcal
jaglany
pół banana
2 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
niepełna szklanka dowolnego mleka
filiżankę malin (mogą być mrożone)
garstkę świeżych liści szpinaku
kurkuma i ew. kilka kropli oleju rzepakowego lub lnianego
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy dokładnie aż do uzyskania gładkiej masy, ulubioną konsystencję regulujemy wlewając powoli mleko.