Odżywcze koktajle witaminowe i przepis na koktajl jaglany

25 lutego 2016, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Odżywcze, smaczne, sycące, pełne dobroczynnych składników, idealnie pasują do kubka termicznego – takie właśnie są koktajle! Koniecznie włącz je do swojej diety, jako II śniadanie lub lekką kolację.

dyniowo-jabłkowy

banana-dynia-koktail
pół szklanki puree z dyni
pół banana
szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek
pół szklanki dowolnego mleka
szczypta imbiru i cynamonu.

Produkcją puree najlepiej zająć się wcześniej. Aby otrzymać puree z dyni należy dynię pokroić na mniejsze części i oczyścić z pestek, następnie zapiekać ją około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tak przygotowaną dynię obrać ze skórki (wtedy najłatwiej wyjąć miąższ łyżką) i zmiksować w blenderze.
Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj chwilę na gładką masę!

ok. 210 kcal

szpinakowo-gruszkowy

mała gruszka lub świeża brzoskwinia
banan
1/2 szklanki jogurtu lub kefiru
1/2 szklanki wody
wanilia

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i rozcieńcz wodą uzyskując pożądaną konsystencję.

ok. 210 kcal

zielonycoctailjarmuż-pomarańcza

1 pomarańcza
sok z połówki limonki
łyżeczka miodu
szklanka jarmużu (porwanego na kawałki, bez grubej żyłki liściowej lub szpinaku)
łyżeczka siemienia lnianego
szklanka wody

Pomarańczę i limonkę obieramy, kroimy w kawałki. Jarmuż przelewamy na sicie wrzątkiem (stanie się miękki i lepiej się zmiksuje). Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl.

ok. 160 kcal

 

banan z zieloną pietruszką

coctail3
1 banan
garść zielonej pietruszki (bez łodyżek)
pół szklanki wody

Banana obierz i pokrój na mniejsze cząstki, pietruszkę posiekaj grubo, wrzuć składniki do blendera i zalej wodą. Zmiksuj dokładnie. Można dodać łyżeczkę miodu lub kostki lodu.

ok. 220 kcal

 

koktajl z otrębami i masłem orzechowym

szklanka mleka
banan
łyżeczka masła orzechowego
łyżka otrąb

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, można odstawić na kilka minut, aby otręby napęczniały lub otręby zalać mlekiem kilka minut przed miksowaniem koktajlu.

ok. 320 kcal

koktailSzpinakKasza

jaglany


pół banana
2 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
niepełna szklanka dowolnego mleka
filiżankę malin (mogą być mrożone)
garstkę świeżych liści szpinaku
kurkuma i ew. kilka kropli oleju rzepakowego lub lnianego

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy dokładnie aż do uzyskania gładkiej masy, ulubioną konsystencję regulujemy wlewając powoli mleko.

ok. 190 kcal

SMACZNEGO!

Justyna Marszałkowska-Jakubik 

zobacz również:

 

  1. Koktajle warzywne – różne przepisy

  2. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm

  3. Koktajle owocowe – dużo przepisów

  4. Sałatki owocowe – różne przepisy na zdrowe i oryginalne sałatki!