Szaszłyki z brukselki inaczej

22 sierpnia 2024, dodał: Marta Dasińska

Przepis na chrupiącą pieczoną brukselkę to mój ulubiony zdrowy dodatek do wielu dań. Te urocze małe szaszłyki są bardzo łatwe do zrobienia, a jeszcze łatwiejsze do jedzenia. Są idealną przystawką do obiadu lub samodzielną potrawą, która może zmienić nasz gust kulinarny. Ten przepis odczaruje brukselkę i nawet dzieci będą chętnie po nią sięgać.

Brukselka to jedno z moich ulubionych warzyw jesiennych – jest świeża, pachnąca i zdrowa, a jednocześnie pożywna i dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju przyprawami. Kluczem do pokochania brukselki jest jednak jej odpowiednie przygotowanie. Niewiele osób lubi brukselkę gotowaną, która często jest gorzka i ma nieatrakcyjną papkowatą konsystencję. Dlatego proponuję wszystkim wypróbować przepis na pieczoną brukselkę. Takie szaszłyki mają złotobrązowy środek i chrupiące liście zewnętrzne. Uwielbiam je jedzone prosto z blachy.

brukselka pieczona

Ale warto też poznać zalety dietetyczne wprowadzenia brukselki do jadłospisu. Brukselka jest niskokaloryczna, ale bogata w błonnik, witaminy i minerały. Jest szczególnie bogata w witaminę K, która jest niezbędna do krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Jest również bogata w witaminę C, przeciwutleniacz, który pomaga promować wchłanianie żelaza i bierze udział w naprawie tkanek i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Co więcej, wysoka zawartość błonnika pomaga w utrzymaniu regularności i zdrowia jelit. Brukselka zawiera także niewielkie ilości witaminy B6, potasu, żelaza, tiaminy, magnezu i fosforu.

Jedzenie brukselki w ramach diety bogatej w owoce i warzywa może pomóc w dostarczeniu przeciwutleniaczy potrzebnych organizmowi do promowania dobrego zdrowia i może zmniejszyć stan zapalny i ryzyko chorób prozapalnych. Oprócz imponującego profilu składników odżywczych i długiej listy korzyści zdrowotnych, brukselka może pomóc w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi. W wielu badaniach powiązano zwiększone spożycie warzyw kapustnych, w tym brukselki, ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy.

Warzywa kapustne, w tym brukselka, zawierają substancję fitochemiczną zawierającą siarkę zwaną glukozynolanami, która jest odpowiedzialna za charakterystyczny zapach i gorzki smak. Gotowanie i trawienie rozkładają glukozynolany na związki zwane izotiocyjanianami, które są badane pod kątem ich działania przeciwnowotworowego.

Warto kupować brukselkę, która jest jasnozielona i ma ciasno zwarte liście. Żółte lub zwiędłe liście są oznaką starzenia się. Może być przechowywana do 2 tygodni w lodówce. Dłuższe przechowywanie może spowodować przebarwienia, czarne plamy na liściach, więdnięcie i rozkład. Niektóre sklepy spożywcze sprzedają brukselkę przyczepioną do wysokich łodyg. Nie tylko wspaniale wyglądają, ale pomagają przedłużyć świeżość.

Odczaruj brukselkę – zrób pyszne szaszłyki

Do przygotowania tej przekąski potrzebne są dwa składniki – tylko dwa! Ponieważ nie liczę soli i pieprzu, które są dodatkiem obecnym w każdej kuchni. Nie potrzebujemy też dodatkowego tłuszczu, używamy tego wytopionego z bekonu. Musimy mieć zdrową i świeżą brukselkę oraz świeży i pachnący wędzony bekon. To pełna lista zakupów.

A przygotowanie też jest niemal banalne. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Myjemy i oczyszczamy brukselkę i kroimy ją na pół. Wrzucamy do miski. Bekon kroimy na kwadraty lub prostokąty i delikatnie podsmażamy na patelni – nie ma być chrupiący, tylko sprężysty. Wytopiony tłuszcz (ok. 2 łyżki) wlewamy do brukselki i mieszamy. Połówki brukselek i bekon układamy na blasze do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez 20-25 min., obracając w połowie pieczenia, aż będą miękkie i złocistobrązowe na krawędziach. Następnie wbijamy na wykałaczki tworząc apetyczne mini szaszłyki z bekonem w środku. Można dodać kilka luźnych liści do szaszłyków – po upieczeniu będą lekko zwęglone i nieodparcie chrupiące.

Smak takiej przystawki jest obłędny. Gwarantuję, że nawet największy sceptyk brukselki nie będzie mógł się im oprzeć.