Nietuzinkowy mazurek

Avatar photo
28 marca 2014,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Mazurek – ciasto, które nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Każdy piecze je na swój sposób – na cieście kruchym, biszkoptowym lub marcepanowym, przekładając dżemem czy marmoladą. Pochodzenie tego ciasta nie zostało jednak jeszcze dostatecznie wyjaśnione, a w źródłach na próżno szukać jednej definicji.

Przyjmuje się, że mazurki to niskie placki wykonane z różnych gatunków ciasta, przeważnie na kruchym spodzie, pokryte warstwą masy orzechowej, migdałowej, serowej z dodatkiem bakalii, zwykle lukrowane. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Dlatego, jeśli dotychczas nie piekliście mazurka, najwyższy czas to zmienić. W stawianiu pierwszych kroków z pewnością pomoże Wam najnowsza propozycja firmy TERMISIL – żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm.

Tarta_wrzutka

To idealne naczynie zarówno dla początkujących, jak i dla tych, którzy o pieczeniu mazurków wiedzą wiele. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami sprawia, że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia. Idealna gładkość i przejrzystość materiału z pewnością będzie pomocna podczas procesu pieczenia: w każdej chwili bowiem można sprawdzić stan wypieczenia boków i spodu ciasta bez wyjmowania go z piekarnika. Mazurek idealnie będzie komponował się ze szklaną formą do tarty, której estetyka sprawia, że z powodzeniem będzie pasował do świątecznych dekoracji i zastawy stołowej. Po skończonej uczcie formę można z łatwością umyć w zmywarce, a jeśli część ciasta zostanie odłożona na kolejny dzień świętowania, można bez obaw zostawić ją w szklanym naczyniu. Mazurek nie straci swojego doskonałego smaku, jak to się czasem dzieje w przypadku pieczenia w tradycyjnych blachach, gdyż szkło żaroodporne TERMISIL nie absorbuje zapachów i jest w pełni bezpieczne. Potwierdza to atest PZH.
W naczyniu żaroodpornym do pieczenia tart bez problemów przygotujecie również inne smakowite potrawy, które z powodzeniem postawicie na świątecznym stole. M.in.: chałwowe lub szpinakowe tarty, czy wytrawne quiche z nadzieniem z jaj i śmietany. Zaufaj więc marce TERMISIL i podejmij kulinarne wyzwanie w te święta. Poniżej podpowiadamy, w jaki sposób zaskoczycie swoich gości:

Oryginalny mazurek kawoszy i czekoladoholików
Spód:
-200 g mąki zwykłej + 50g mąki krupczatki
– 1 jajko
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
-2 łyżki kakao
– 150g prawdziwego masła
– 50g cukru pudru

Nadzienie:
– 300g gorzkiej czekolady 60% lub mlecznej (jeśli zawartość kakao będzie powyżej 70% dodajemy dwie łyżki cukru, aby deser nie był gorzki)
– 250 ml kremówki
– 2 łyżki likieru kawowego
– 2 łyżki mocnego espresso
– do masy świetnie pasują orzechy laskowe, suszona żurawina czy migdały.
– 2-3 łyżki cukru ( w zależności od tego czy lubimy bardziej słodko czy bardziej wykwintnie)

Krem:
– 100g mascarpone
– 350ml kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– kakao i mielona kawa do posypania
– bakalie do dekoracji

Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto kruche, układamy na tortownicy, robimy małe dziurki widelcem i wstawiamy do lodówki na min.30min. Wyjmujemy z lodówki, włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200°C (tarta w tym czasie dochodzi do temp. Pokojowej).Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 min. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier, espresso, likier i kremówkę. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy masa będzie jednolita, zdejmujemy z ognia. Teraz możemy dodać ulubione bakalie (najlepiej orzechy laskowe). Gotową masę wylewamy na tartę. Wkładamy do lodówki na min. 2h, aż czekolada będzie całkowicie twarda. Robimy krem: Kremówkę ubijamy wraz z serkiem mascarpone i cukrem. Kiedy masa będzie sztywna, nakładamy na nasz mazurek. Posypujemy czekoladą, kawą i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

mazurek_JoannaPrus



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.