Naleśniki z pistacjami i borówkami. Duet, który rozpieszcza podniebienie

8 marca 2025, dodał: Emilia Stasiak

Naleśniki to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzą. Można je przygotować na słodko, na słono, cienkie jak papier lub puszyste i grube jak amerykańskie pancakes. Jednak jeśli chcesz spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego, koniecznie wypróbuj pistacjowo-czekoladowe naleśniki. To połączenie smaku orzechów, aksamitnej czekolady i delikatnego ciasta sprawia, że ten deser (lub śniadanie!) podbije serca każdego, kto ich spróbuje.

Połączenie pistacji i czekolady to prawdziwy hit (zapewne dzięki sławnej czekoladzie dubajskiej). Orzechowy smak pistacji idealnie komponuje się z głęboką słodyczą czekolady. Mam wrażenie, że w ostatnim czasie odkrywamy pistacje na nowo. Są one dodawane dosłownie do wszystkiego Naleśniki świetnie sprawdzą się zarówno jako śniadanie, jak i deser. Nie wymagają skomplikowanych składników ani długiego czasu spędzonego w kuchni. A czy jest coś bardziej kuszącego niż naleśniki oblane kremową czekoladą i posypane chrupiącymi pistacjami? Jeśli brzmi to jak marzenie, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Naleśniki z pistacjami i borówkami

A może naleśniki w wersji fit?

Jeśli chcesz by Twoje naleśniki były bardziej fit – zamień mąkę pszenną na pełnoziarnistą, użyj gorzkiej czekolady i ogranicz ilość cukru. Zaszaleć i eksperymentuj z dodatkami: możesz dodać orzechy laskowe, migdały lub nawet trochę kremu mascarpone do nadzienia. A jeśli nie masz czasu na domowy krem pistacjowy ( choć to naprawdę dużo czasu nie zajmuje) użyj gotowej pasty pistacjowej dostępnej w sklepach, jednak zwróć uwagę na skład. Pistacjowo-czekoladowe naleśniki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Uwierz mi, że jak raz spróbujesz to zakochasz się w nich na zawsze!

Składniki na pistacjowy duet naleśnikowy:

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

Pół szklanki wody gazowanej (dla lekkości ciasta)

2 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

Szczypta soli

1 łyżka masła lub oleju do smażenia

Krem pistacjowy:

100 g pistacji (niesolonych, najlepiej bez skorupek)

2 łyżki miodu lub syropu klonowego

50 ml śmietanki 30%

1 łyżka masła

Sos czekoladowy:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

50 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka masła

Dodatki:

Posiekane pistacje do posypania

Świeże owoce

Bita śmietana

Jak zrobić ? W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy i sól. Dodaj jajka, mleko i wodę gazowaną, a następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, aż masa będzie jednolita. Odstaw ciasto na 10–15 minut, aby składniki się połączyły i naleśniki były bardziej elastyczne. Jak będzie gotowe zauważysz takie jakby bąbelki. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją cienką warstwą masła. Wylewaj porcje ciasta i smaż naleśniki na średnim ogniu, aż będą lekko złociste z obu stron. Pistacje zmiksuj w blenderze na drobny pył. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj masło i miód. Dodaj zmielone pistacje i mieszaj, aż masa będzie kremowa. Jeśli krem wydaje się zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę więcej śmietanki. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu (pilnuj, bo łatwo może się przypalić). Dodaj śmietankę i masło, mieszaj, aż sos będzie aksamitny i gładki. Każdy naleśnik posmaruj kremem pistacjowym i złóż w trójkąt lub roladkę. Polej sosem czekoladowym i posyp posiekanymi pistacjami. Jeśli chcesz, dodaj świeże owoce i odrobinę bitej śmietany dla dodatkowego efektu.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...