Muffiny z jabłkami
Artykuł zewnętrzny
Prosty przepis na puszyste, rozpływające się w ustach babeczki jabłkowe z cynamonem. Kwaskowate jabłka prosto z sadu dają niepowtarzalny smak:)
PRZEPIS (ok 14 muffinów)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kopiasta łyżka cynamonu
- 100 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 3 duże jakbłka, umyte, obrane i pokrojone
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Foremki na muffiny wysmarować masłem, można dodatkowo posypać bułką tartą.
- Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier (lub stewię).
- W drugim naczyniu utrzeć masło, dodać jajko, maślankę i dobrze zmiksować.
- Dodać suche składniki i dokładnie połączyć. Na koniec dorzucić pokrojone jabłka i wymieszać.
- Ciastem wypełnić foremki do 2/3 wysokości.
- Piec przez 15-20 min aż babeczki nabiorą złocistego koloru, można sprawdzić wbijając do ciasta patyczek, jeśli wyjdzie suchy – babeczki są upieczone.
- Schłodzić przez ok 5 min i wyjąć z formy.
- Podawać na ciepło,np. z lodami waniliowymi lub jako zimną przekąskę.