Muffiny z jabłkami

13 listopada 2012, dodał: bitedelite
Artykuł zewnętrzny

Prosty przepis na puszyste, rozpływające się w ustach babeczki jabłkowe z cynamonem. Kwaskowate jabłka prosto z sadu dają niepowtarzalny smak:)

PRZEPIS (ok 14 muffinów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kopiasta łyżka cynamonu
  • 100 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 duże jakbłka, umyte, obrane i pokrojone

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Foremki na muffiny wysmarować masłem, można dodatkowo posypać bułką tartą.
  3. Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier (lub stewię).
  4. W drugim naczyniu utrzeć masło, dodać jajko, maślankę i dobrze zmiksować.
  5. Dodać suche składniki i dokładnie połączyć. Na koniec dorzucić pokrojone jabłka i wymieszać.
  6. Ciastem wypełnić foremki do 2/3 wysokości.
  7. Piec przez 15-20 min aż babeczki nabiorą złocistego koloru, można sprawdzić wbijając do ciasta patyczek, jeśli wyjdzie suchy – babeczki są upieczone.
  8. Schłodzić przez ok 5 min i wyjąć z formy.
  9. Podawać na ciepło,np. z lodami waniliowymi lub jako zimną przekąskę.

file1352816726