Mrożony deser z truskawkami i sosem pomarańczowym czyli Parfait

22 czerwca 2016, dodał: doowa
Artykuł zewnętrzny

porrr

Składniki

500 g truskawek
200 g cukru
4 żółtka
400 ml śmietany kremówki
2 sparzone pomarańcze
płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy i posypujemy połową porcji cukru.
Żółtka ubijamy na parze z 7 łyżkami cukru na puch.
Krem studzimy, stale mieszając.
Krem jajeczny mieszamy z 300 g musu z truskawek.

Śmietankę ubijamy, dodajemy do kremu truskawkowego, mieszamy.

Keksówkę wykładamy folią spożywczą.
Do formy wkładamy 1/3 kremu, mrozimy 20–30 min.
Na krem wlewamy resztę musu z truskawek i przykrywamy pozostałym kremem.
Mrozimy ok. 4 godz.
Skórkę z 1 pomarańczy obieramy w cienkie paski, z drugiej ścieramy.
Z obu owoców wyciskamy sok.
Sok ze skórkami i resztą cukru doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszając.
Sos mieszamy, aż wystygnie.

Parfait wyjmujemy z formy, kroimy w plastry. Podajemy z sosem pomarańczowym. Deser możemy posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi truskawkami i bitą śmietaną.

 

Smacznego

 



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...