Mrożony deser z truskawkami i sosem pomarańczowym czyli Parfait
Składniki
500 g truskawek
200 g cukru
4 żółtka
400 ml śmietany kremówki
2 sparzone pomarańcze
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy i posypujemy połową porcji cukru.
Żółtka ubijamy na parze z 7 łyżkami cukru na puch.
Krem studzimy, stale mieszając.
Krem jajeczny mieszamy z 300 g musu z truskawek.
Śmietankę ubijamy, dodajemy do kremu truskawkowego, mieszamy.
Keksówkę wykładamy folią spożywczą.
Do formy wkładamy 1/3 kremu, mrozimy 20–30 min.
Na krem wlewamy resztę musu z truskawek i przykrywamy pozostałym kremem.
Mrozimy ok. 4 godz.
Skórkę z 1 pomarańczy obieramy w cienkie paski, z drugiej ścieramy.
Z obu owoców wyciskamy sok.
Sok ze skórkami i resztą cukru doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszając.
Sos mieszamy, aż wystygnie.
Parfait wyjmujemy z formy, kroimy w plastry. Podajemy z sosem pomarańczowym. Deser możemy posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi truskawkami i bitą śmietaną.
Smacznego