Mrożony deser z truskawkami i sosem pomarańczowym czyli Parfait

22 czerwca 2016, dodał: doowa
Artykuł zewnętrzny

porrr

Składniki

500 g truskawek
200 g cukru
4 żółtka
400 ml śmietany kremówki
2 sparzone pomarańcze
płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy i posypujemy połową porcji cukru.
Żółtka ubijamy na parze z 7 łyżkami cukru na puch.
Krem studzimy, stale mieszając.
Krem jajeczny mieszamy z 300 g musu z truskawek.

Śmietankę ubijamy, dodajemy do kremu truskawkowego, mieszamy.

Keksówkę wykładamy folią spożywczą.
Do formy wkładamy 1/3 kremu, mrozimy 20–30 min.
Na krem wlewamy resztę musu z truskawek i przykrywamy pozostałym kremem.
Mrozimy ok. 4 godz.
Skórkę z 1 pomarańczy obieramy w cienkie paski, z drugiej ścieramy.
Z obu owoców wyciskamy sok.
Sok ze skórkami i resztą cukru doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszając.
Sos mieszamy, aż wystygnie.

Parfait wyjmujemy z formy, kroimy w plastry. Podajemy z sosem pomarańczowym. Deser możemy posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi truskawkami i bitą śmietaną.

 

Smacznego