Mój placek po węgiersku
Artykuł zewnętrzny
- 0,7 kg ziemniaków
- 2 jajka
- mleko
- mąka
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 1 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- przyprawa do gulaszu, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, majeranek, oregano
- olej do smażenia
- 2 duże ząbki czosnku
Mięso kroimy na kawałki. Podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i resztą podanych przypraw. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem . Następnie do mięsa dodajemy pokrojona w kostkę paprykę. Całość dusimy do miękkości. Ziemniaki rozdrobnić w blenderze wraz z cebulą. dodać jajka i mąkę, posolić i popieprzyć. Wymieszać,Smażyć na patelni duże placki. Następnie na usmażone placki nakładać po dużej łyżce gulaszu i składać na pół. Na wierzch położyć kleks śmietany.