Mój placek po węgiersku

14 lutego 2011, dodał: Henia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 0,7 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • mleko
  • mąka
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • przyprawa do gulaszu, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, majeranek, oregano
  • olej do smażenia
  • 2 duże ząbki czosnku

Mięso kroimy na kawałki. Podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i resztą podanych przypraw. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem . Następnie do mięsa dodajemy pokrojona w kostkę paprykę. Całość dusimy do miękkości. Ziemniaki rozdrobnić w blenderze wraz z cebulą. dodać jajka i mąkę, posolić i popieprzyć. Wymieszać,Smażyć na patelni duże placki. Następnie na usmażone placki nakładać po dużej łyżce gulaszu i składać na pół. Na wierzch położyć kleks śmietany.