Mocno pomidorowy bigos na wędzonce

21 lutego 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Najlepsze danie jednogarnkowe….

składniki:

  • Kapusta kiszona 1,5 kg
  • Skrawki wędzonych wędlin (polędwica, szynka, boczek wędzony) – 1/2 kg
  • Schab pieczony 20 dag
  • Kiełbasa (dowolna) – 15 dag
  • Pomidory mrożone bez skórki 20 dag
  • Koncentrat pomidorowy
  • Grzyby suszone
  • Śliwki suszone (kalifornijskie)
  • Rodzynki
  • Cebula 2 szt
  • Marchew 1 szt
  • Mięso z kością lub golonka
  • Listki laurowe
  • Ziele angielskie
  • Jałowiec
  • majeranek

Mięso wraz z kapustą gotować około 1,5 godziny. Dodać pomidory, grzyby, śliwki i rodzynki. Następnie na patelni na łyżce smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną wędlinę. Dodać do bigosu. Na końcu pokrojony schab. Gotować do miękkości. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Jeszcze jakiś czas gotować. Można jeszcze podgotować następnego dnia, ale nie koniecznie. Oczywiście doprawić do smaku. Można też jak wyjdzie za dużo włożyć do słoików i zakręcić.

file1298315370



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz