Młoda trawa jęczmienia (barley grass) – bogactwo naturalnych składników odżywczych

5 maja 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

logoo

„Jęczmień jest jednym z najbardziej niesamowitych produktów tej dekady, poprawia wytrzymałość, energię seksualną, jasność myśli i zmniejsza uzależnienie od rzeczy, które są złe dla Ciebie” – DR. HOWARD LUTZ- Instytut Medycyny Prewencyjnej w Waszyngtonie.

Współczesnych zmian cywilizacyjnych nie jesteśmy w stanie zatrzymać ani się od nich odizolować.
Szybkie tempo życia, brak ruchu, nieprawidłowa dieta, nadmierna ilość przyjmowanych, łatwo dostępnych środków farmakologicznych – przyspieszają procesy starzenia się organizmu, zmniejszają odporność i zwiększają ryzyko chorób. Jednocześnie moda na młody wygląd, pełną sprawność  zarówno fizyczną jak i psychiczną, wymuszają często sięganie po niesprawdzone i nie potwierdzone badaniami specyfiki.

1trawa

Podstawowym problemem zdrowotnym kultury Zachodu jest otyłość i wynikające z niej zagrożenia.
Dlatego tak ważnym jest zapobieganie jej poprzez stosowanie prawidłowej, zbilansowanej diety i zwiększanie aktywności ruchowej. W niesprzyjających warunkach, gdy nie jest to możliwe, nie wolno zapominać o uzupełnianiu niedoborów w pożywieniu – witamin, mikro i makro elementów oraz aminokwasów.
Najlepszym i najkorzystniejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po produkty pochodzenia naturalnego.
Dodatkowo nie wolno zapominać o tym, że muszą one mieć atesty dopuszczające je do sprzedaży na terytorium Polski.

Spośród roślin zbożowych jęczmień jest najstarszą zieloną żywnością na świecie. Prawdopodobnie pierwsze uprawy trawy młodego jęczmienia rozpoczęto już wiele lat p.n.e. Barley Grass to uzyskany w procesie liofilizacji (suszenie w obniżonej temperaturze pod zmniejszonym ciśnieniem) proszek z młodych zielonych pędów jęczmienia. Taki proces przetwarzania pozwala na zachowanie w produkcie finalnym maksymalnej ilości naturalnych składników. W tym miejscu należy podkreślić, że powyższy środek spożywczy nie zawiera glutenu, obecnego tylko w ziarnach.

Młoda trawa jęczmienia jest bogatym źródłem błonnika, beta-karotenu, chlorofilu, witamin i aminokwasów. Jak podaje dr n. med. Krzysztof Jan Wocjan, powyższy produkt zawiera 6 razy więcej karotenu niż marchew, 5 razy więcej żelaza niż szpinak, 7 razy więcej witaminy C niż cytrusy i 11 razy więcej wapnia niż mleko.

Dzięki dużej zawartości chlorofilu przywraca prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu, dzięki czemu eliminuje skutki codziennej, zwykle zakwaszającej diety. Barley Grass ma działanie silnie alkalizujące. Ponadto dostarcza do organizmu 17 aminokwasów, w tym egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować. Dzięki temu ulega poprawie synteza białka budulcowego oraz enzymów biorących udział we wszystkich procesach metabolicznych.

Jest też bogatym źródłem witamin, zarówno rozpuszczalnych w tłuszczach jak i w wodzie. Do pierwszej grupy należą: Witamina A, D, E, K. Barley Grass zawiera karoten będący prowitaminą witaminy A (retinol). Warunkuje on prawidłowe widzenie oraz wzrost i funkcjonowanie tkanki nabłonkowej, kości i zębów. Witamina E (tokoferol) hamuje utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy A, przez co przedłuża jej aktywność.
Grupę drugą stanowią witamina C oraz cała grupa witamin B. Witamina C (kwas askorbinowy) – niezbędna jest w syntezie kolagenu (stanowią duet z krzemem), w przemianach aminokwasów i w niwelowaniu uszkodzeń (toksyn bakteryjnych). Witamina B1 (tiamina) – ważna w metabolizmie węglowodanów oraz aminokwasów. Witamina B6 (pirydoksyna) – uczestniczy w metabolizmie aminokwasów oraz witamina B2 (ryboflawina) – będąca składnikiem koenzymów i biorąca udział w procesie oddychania komórkowego. Z kolei kwas foliowy (B9) – reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, wpływa na system nerwowy, poprawia samopoczucie psychiczne.

Młoda trawa jęczmienia zawiera również ważne dla życia pierwiastki. Należą do nich: żelazo wchodzące w skład hemoglobiny, mioglobiny i ważnych enzymów oddechowych. Wapń – będący składnikiem kości i zębów, potrzebny do funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Cynk – odgrywający ważną rolę w trawieniu białek oraz magnez, który razem z wapniem normalizuje działanie układu mięśniowego i nerwowego. Z kolei potas wpływa na skurcze mięśni i pobudliwość włókien nerwowych, a fosfor pełni zasadniczą rolę w przenoszeniu i magazynowaniu energii i wchodzi w skład DNA i RNA. Skóra pełni między innymi funkcję ochronną, której zadaniem jest izolowanie środowiska wewnętrznego od środowiska zewnętrznego oraz obrona organizmu przed czynnikami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi. Bariera naskórkowa nie przepuszcza substancji hydrofilnych (rozpuszczalnych w wodzie ) i lipofilnych (rozpuszczalnych w tłuszczach). Dbając więc o wygląd skóry i
jej młodość, nie wolno zapominać o uzupełnianiu diety niezbędnymi dla regeneracji skóry substancjami odżywczymi. Mówimy tu o endokosmetyce, czyli odmładzaniu „od środka”.
Prawidłowe odżywianie i ruch utrzymują nasz organizm w pełnej sprawności fizycznej spowalniają procesy starzenia.

Opracowała Anna Olszewska-Niewieczerzał
Chirurg ogólny, specjalista chirurg plastyk



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz