Mintaj z makaronem w ziołach
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 25 dkg grubszego makaronu, np.świderki, rurki lub muszelki…
- 50 dkg filetu z mintaja,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 seler,
- 3-4 marchewki,
- 3-4 pomidory,
- 1/2 puszki groszku konserwowego,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- koperek,
- 4 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:Makaron ugotować. Obrać cebulę i czosnek,posiekać i zeszklić na oleju w rondlu lub na dużej patelni. Doprawić ziołami. Dodać pokrojony seler i marchewkę, i smażyć ok.4 min. Potem dodać groszek oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Do tego dodać filet pokrojony w grubszą kostkę i całość smażyć ok.5-8 minut. Wrzucić makaron,dodać koperek. Wszystko razem wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.