Minipizze z bakłażanem i pomidorkami
składniki:
bakłażan
czerwona papryka
pomidorki koktajlowe
5 suszonych pomidorów z zalewy
4 łyżki oliwy
100 gram sera feta
opakowanie podłużnego chlebka pita 4 sztuki
sól, pieprz
Bakłażana pokroić w plastry, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, oprószyć sola, skropić oliwą, obok położyć paprykę, bez pestek. Piec w temp. 220 stopni przez około 10 minut. Paprykę obrać ze skóry (skórka powinna być przypalona), zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i pozostała oliwą, doprawić do smaku. Chlebki pita posmarować pastą z papryki i pomidorów. Na wierzchu ułożyć plastry upieczonego bakłażana i pomidorki koktajlowe, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut. Ciepłe posypać serkiem feta i dekorować zieleniną.
Uwaga: można tez zamiast bakłażana zastosować cukinię lub kabaczek i wykorzystać gotową pastę z suszonych pomidorów.