Miętus z kurkami
Miętus to pyszna ryba -kurki to pyszny grzyb .A miętus z kurkami ? Sami spróbujcie !
Składniki :
2 większe lub 4 mniejsze dzwonka z miętusa
25 dag kurek
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki pokrojonego koperku
1/4 kostki masła ( 5 dag )
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
Delikat Knorra – szczypta do smaku
pieprz mielony
mąka do oprószenia
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Oczyszczonego i podzielonego na dzwonka miętusa posolić , polać sokiem z cytryny i zostawić w lodówce na 2 godziny ( w tym czasie przewracać by sok z cytryny dobrze macerował rybę ) . Wyjąć . Osuszyć . Oprószyć mąką i Delikatem .Na patelni rozgrzać połowę masła z 1 łyżką oleju .Smażyć rybę na rumiano z obu stron .
Kurki oczyścić ( większe przekroić ), na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło z 1 łyżka oleju. Usmażyć kurki ( ok 5 minut ) .Przełożyć do miętusa. Posypać koprem , popieprzyć i dodać śmietankę. Dusić pod przykryciem 5 minut.
Podawać z ziemniakami z wody.
nadesłała: BUNIA