Mieszanka warzyw z ryżem – palce lizać!

18 lipca 2011, dodał: Ciupakabra
Artykuł zewnętrzny

składniki:

30 dag ryżu długoziarnistego

0,6 l wody

1 cebula dymka

1 ząbek czosnku

10 dag grochu cukrowego

1 mała cukinia

2 pomidory

2 łyżki oliwy

10 dag śmietany 18%

sól

pieprz

starta gałka muszkatołowa

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Osoloną wodę zagotować, wsypać ryż i ugotować według przepisu na opakowaniu. Dymkę umyć i obrać czosnek. Szczypior, cebulkę i czosnek drobno posiekać. Groch cukrowy i cukinię umyć, skrócić na końcach. Cukinię pokroić w drobne paseczki (na „zapałkę”). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić dymkę, czosnek, groch i cukinię. Smażyć na średnim ogniu ciągle mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać pomidory i śmietanę, wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty aż warzywa zmiękną. Ryż odcedzić, dodać do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Przybrać natką.