Sernik „Malinowy Król”
Na targach królują truskawki, czereśnie i pierwsze jagody.. a ja dziś znalazłam przepiękne, dorodne i słodkie maliny! ;)
Składniki:
250 g świeżych malin
1 kg serka z prawdziwą wanilią
300 g kruchych ciastek
1 opakowanie żelatyny
4 łyżeczki Konfitury z malin
2 galaretki malinowe
kolorowa posypka
550 ml wrzątku
Przygotowanie:
Na dnie okrągłej tortownicy z odpinanym dnem układamy z ciastek równą warstwę.
Do miski przekładamy serek waniliowy, dodajemy malinową konfiturę i rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku żelatynę. Miksujemy łącząc dokładnie wszystkie składniki. Powstałą masę przelewamy na ciastka.
Na wierzchu serka układamy maliny – ja układałam na około, ale równie dobrze można je fantazyjnie rozrzucić. ;) Ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godzinki.
Po dwóch godzinach od wstawienia ciasta do lodówki, obie galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Po trzech godzinach wyciągamy sernik, wolnym strumieniem przelewamy ostudzoną galaretkę i wstawiamy na kolejne dwie godziny do chłodni.
Jeśli zabierzemy się za to przed południem – wieczorem, przy herbacie będziemy mogli cieszyć się malinowym smakiem lata. ;)
Przepis pochodzi z mojego autorskiego bloga: podniebiennepieszczoty.blox.pl