Makaron z wędzonym łososiem

27 września 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Przepis pochodzi z książki Anki Dziedzic, pt.: Dieta na Luzie wydanej przez Wydawnictwo: Burda Publishing Polska.

Książkę polecamy każdemu, nie tylko tym, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów, to bowiem niezwykły na polskim rynku poradnik z przepisami, który doskonale pomoże zadbać o zdrowie i urodę.

Makaron z wędzonym łososiem i rozpływającym się żółtkiem

Składniki:
– 1/2 szklanki makaronu penne pełnoziarnistego (45 g na sucho)
– 30 g łososia wędzonego fit lub bio
– 56 g jajka
– 8 pomidorków koktajlowych (160 g)
– łyżka czarnych oliwek (15 g)
– szczypta soli himalajskiej
– szczypta pieprzu mielonego
– łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego i dodajemy ugotowany makaron. Dorzucamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, oliwki i doprawiamy pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę z 5 łyżkami octu i wbijamy całe jajko. Gotujemy 4 minuty. Makaron przekładamy na talerz, układamy łososia i na wierzch jajko.