Makaron szpinakowy z sosem serowo- śmietanowym z brokułami

30 sierpnia 2012, dodał: Edyta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • kostka serka topionego
  • 15 dag sera żółtego (ja użyłam OLD POLAND Szafir)
  • mały kubek śmietany
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • szklanka wody
  • brokuł
  • pieprz ziołowy ( użyłam pieprzu ziołowego Marsyl)
  • makaron szpinakowy (użyłam Bartolini)

Przygotowanie:

  1. Brokuł podgotować w osolonej wodzie przez około 7 minut.
  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  3. Cebulę pokroić drobno w kostkę, wrzucić na patelnię, gdy się zeszkli wrzucić rozdrobniony czosnek.
  4. Topiony serek pokroić i wrzucić do cebulki, rozpuścić. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do pozostałych składników na patelni i rozpuścić.
  5. Do rozpuszczonych serów wlać kubek śmietany, doprawić do smaku pieprzem ziołowym Marsyl.
  6. Wrzucić rozdzielony na małe różyczki brokuł.
  7. Wszystko dobrze wymieszać i wlewać wodę, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja nie soliłam, ponieważ sery same w sobie były dość słone. Chwilę podgotować.
  8. Gotowy makaron polać sosem.