Makaron razowy z parmezanem, wędzonym łososiem i oliwkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 200 g op. makaronu razowego kokardki małe
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz świeżo mielony
- 3 czubate łyżki parmezanu
- 10 oliwek zielonych
- 10 oliwek czarnych
- 100 g łososia wędzonego
- garść orzeszków piniowych
- cytrynka do ozdoby
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać wodą,a potem przełożyć do miski.. Czosnek pokroić i zmiksować z posiekaną pietruszką i sokiem z cytryny, stopniowo dolewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem pietruszkowym, 2 łyżkami parmezanu i oliwkami. Rozdzielić na talerze, dodać pokrojone kawałki łososia, posypać jeszcze resztą parmezanem (oczywiście można więcej), orzeszkami, udekorować cytrynką. Łososia równie dobrze można wymieszać z wszystkimi składnikami od razu.