Zapiekany naleśnik w płatkach migdałowych z owocami
Ta potrawa nie tylko kusi zapachem i smakiem, ale dodatkowo zwraca intrygującą nazwą. Choć brzmi tajemniczo, w praktyce kulinarnej jest to dobrze znany naleśnik, zapiekany z owocami i podany w towarzystwie słodkiej posypki z cukru pudru. To doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników, która sprawdzi się również na podwieczorek lub drugie śniadanie.
Składniki (patelnia 30 cm):
• 4 jajka (w temp. pokojowej*)
• 240 ml mleka (w temp. pokojowej*)
• 130 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżki oleju Rapso
• szczypta soli
* Jajka i mleko wyjąć 3–4 godz. wcześniej z lodówki.
Dodatkowo:
• 2 łyżki płatków migdałowych KRESTO
• 1/2 szklanki miękkich owoców (np. śliwki, maliny, morele, borówki, jagody, truskawki)
• cukier puder
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
2. Naczynie żaroodporne (lub patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku, np. z odpinaną rączką) wysmaruj olejem.
3. Owoce umyj, wyciągnij pestki, a następnie pokrój na mniejsze części.
4. Do wysokiej miski wbij jaja i miksuj około 20 sekund – do lekkiego spienienia.
5. Dodaj mleko, cukier oraz sól. Miksuj około 10 sekund.
6. Dodaj przesianą mąkę i miksuj do połączenia się składników (uważaj, żeby nie było grudek).
7. Wylej ciasto na naczynie żaroodporne/patelnię, dodaj owoce oraz płatki migdałowe.
8. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. UWAGA – naleśnik w trakcie pieczenia mocno urośnie po bokach, a po wyjęciu z piekarnika może opaść.
9. Przed podaniem naleśnik posyp mocno cukrem pudrem. Podaj na ciepło.