Makaron razowy w brokułowej chmurce
Artykuł zewnętrzny
składniki:
300 g makaronu pełnoziarnistego
1 brokuł
2 szklanki śmietany
3 łyżki masła
1 szklanka startego parmezanu
pieprz czarny mielony
sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Brokuł po umyciu dzielimy na różyczki , po czym gotujemy w osolonym wrzątku około 8 minut. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego stopniowo śmietanę i większą część startego sera. (Pozostawiamy odrobię do posypania wierzchu potrawy). Podgrzewamy sos , cały czas mieszając, aż będzie miał jednolitą konsystencję. Uwaga! Nie dopuszczamy do wrzenia! Do sosu wrzucamy różyczki brokuła. Solimy, jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy sos z makaronem. Posypujemy pozostałym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.