Makaron Conchiglie zapiekany z sosem serowym i pieczarkami

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 25 sztuk muszelek średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki
  • 10 dag serka topionego kremowego
  • 5 dag utartego sera Chedar ( lub innego ostrego sera )
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz mielony
  • 8 pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente .Odcedzić .
W trakcie gotowania makaronu zrobić sos . W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę , wymieszać . Wlać po woli mleko , a potem śmietankę .Ogrzewać aż sos zacznie gęstnieć .Dodać serek topiony i rozpuścić go . Doprawić do smaku gałką muszkatołową , pieprzem .Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju.
Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu. Ułożyć makaronowe muszle .Polać resztą sosu. Posypać serem Chedar , pieczarkami i koprem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się roztopi i utworzy ,, skorupkę „ . Ok. 25 minut .




FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...