Makaron Conchiglie zapiekany z sosem serowym i pieczarkami

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 25 sztuk muszelek średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki
  • 10 dag serka topionego kremowego
  • 5 dag utartego sera Chedar ( lub innego ostrego sera )
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz mielony
  • 8 pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente .Odcedzić .
W trakcie gotowania makaronu zrobić sos . W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę , wymieszać . Wlać po woli mleko , a potem śmietankę .Ogrzewać aż sos zacznie gęstnieć .Dodać serek topiony i rozpuścić go . Doprawić do smaku gałką muszkatołową , pieprzem .Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju.
Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu. Ułożyć makaronowe muszle .Polać resztą sosu. Posypać serem Chedar , pieczarkami i koprem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się roztopi i utworzy ,, skorupkę „ . Ok. 25 minut .