Makaron Conchiglie zapiekany z sosem serowym i pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 25 sztuk muszelek średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki śmietanki
- 10 dag serka topionego kremowego
- 5 dag utartego sera Chedar ( lub innego ostrego sera )
- gałka muszkatołowa
- pieprz mielony
- 8 pieczarek
- 1 łyżka oleju
- sól
- 2 łyżki pokrojonego koperku
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente .Odcedzić .
W trakcie gotowania makaronu zrobić sos . W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę , wymieszać . Wlać po woli mleko , a potem śmietankę .Ogrzewać aż sos zacznie gęstnieć .Dodać serek topiony i rozpuścić go . Doprawić do smaku gałką muszkatołową , pieprzem .Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju.
Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu. Ułożyć makaronowe muszle .Polać resztą sosu. Posypać serem Chedar , pieczarkami i koprem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się roztopi i utworzy ,, skorupkę „ . Ok. 25 minut .