Łosoś w orzechowej panierce – jak przygotować?
Przyrządzenie łososia w panierce z orzechów może wydawać się niecodziennym pomysłem, ale takie połączenie jest nie tylko świetnym pomysłem na obiad, dawką zdrowych tłuszczy, ale również świetną okazją, by spróbować w kuchni czegoś zupełnie nowego!
Składniki (porcja dla 4 osób)
600 g filetu z łososia
200 g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka soku z cytryny
2 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka miodu
4 łyżki mąki/ bułki tartej
4 łyżki musztardy
100 g masła
Sól morska, pieprz
Łososia dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego i dzielimy na 4 kawałki. Następnie, skrapiamy go sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, przygotowujemy mąkę i orzechy, a następnie panierujemy rybę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy łososia przez 15-20 minut.
Łososia w orzechach przygotować możemy również z miodem. Do przygotowania tego rodzaju panierki, należy roztopić masło, dodać do niego musztardę i miód, a następnie posmarować łososia powstałą mieszanką i obtoczyć go w bułce tartej.
Tak przyrządzona ryba smakować będzie świetnie zarówno z ryżem lub ziemniakami, ale też z samą sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego!