Likier ICE z mlekiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 0,5 litra wódki
- 2 op cukierkowy typu ICE ( ja używam Ice Fresh op 125g firmy STROCK )
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Alkohol najlepiej robić w większej butelce ( ok 1 l ) i z szerszą szyjką. Cukierki wrzucamy do wódki ( możemy to robić „na raty” wtedy szybciej się rozpuszczą )od czasu do czasu wstrząsamy butelką aż do całkowitego rozpuszczenia karmelków. Gdy uzyskamy żądany efekt – miksturę powoli wlewamy do mleka ciągle miksując .Alkohol przechowywać w lodówce dla lepszego smaku i by nie stracił koloru – miałam przypadek gdy likier w temp pokojowej po kilku dniach zmienił kolor na żółty i nie był już taki smaczny.
Można też nie dodawać mleka skondensowanego i używać do drinków – pycha z sokiem pomarańczowym :)