Kurczak orientalny z warzywami i ryżem
Ogólnie bardzo lubię chińszczyznę.Ta akurat na pewno nie wiele ma wspólnego z oryginalnymi przepisami. To taka domowa spolszczona wersja
Czas : 45 minut
Składniki :
- 25 dag mieszanki Warzywa po chińsku
- garść kiełków sojowych
- trochę pokrojonego w paseczki bambusa
- 4 kawałki z kurczaka ( pałki, górne udka , pierś )
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ,,Seafood sauce „( w zasadzie kupiłam go do koktajlu z krewetek ,ale co tam.
- Może też być np. przecier z mango )
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonej papryki
- przyprawa do dań chińskich
- 1 szklanka wody
Zrobić pastę przyprawową z 1 łyżki oleju, sosu sojowego, Seafood sauce, curry, pieprzu, papryki. Natrzeć nią mięso i zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Mięso obetrzeć z przypraw zostawiając je w misce i obsmażyć na rumiano. Podlać wodą, przykryć i dusić na małym gazie do miękkości. Nastawić na gazie ryż w osolonej wodzie by się gotował. W czasie kiedy mięso się dusi w woku rozgrzać pozostały olej i na gorący wrzucić warzywa i kiełki (jeśli jest to mrożonka to zamrożone). Mieszając smażyć 5 minut. W tym czasie warzywa rozmrożą się i lekko podsmażą. Dodać pozostałą w misce pastę przyprawową i chwile dusić doprawiając do smaku w miarę potrzeby (przyprawą do dań chińskich). Gdy kurczak zaczyna być miękki uchylić pokrywkę tak by płyn z patelni odparował.
Odcedzić ryż. Podawać kurczaka z ryżem i warzywami.