Kuleczki mięsno-pieczarkowe w sosie pomidorowym

4 kwietnia 2013, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Potraw z mielonego mięsa jest tysiące. To jest taka odmienna wersja spaghetti z sosem bolognese.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 25 dag mięsa mielonego ( rodzaj jaki kto woli )
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pieprz mielony
  • maggi
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżka masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • ½ kostki bulionu drobiowego Knorra
  • 1 mini kostka cebulowa Knorra
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
  • ½ szklanki wody
  • pokrojona natka pietruszki
  • 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • szczypta cukru
  • makaron Tagliatelle ( grube wstążki )

Pieczarki pokroić w drobna kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju na rumiano. Dodać do mięsa z bułką tartą, jajkiem, 2 łyżkami natki pietruszki. Wyrobić dokładnie masę mięsną. Doprawić maggi, pieprzem ,mini kostka cebulową Knorra. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć je na gorącym oleju. W czasie smażenia ugotować i odcedzić makaron. Trzymać w cieple (np. w nagrzanym piekarniku). W garnuszku rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Wsypać mąkę. Zamieszać. Wlać śmietankę, wodę, koncentrat. Ogrzewać, aż sos zrobi się aksamitny Doprawić oregano, bulionem drobiowym pieprzem, szczyptą cukru. Do sosu włożyć kulki mięsne usmażone na rumiano i dusić 10 minut na małym gazie.