Kuleczki mięsno-pieczarkowe w sosie pomidorowym
Potraw z mielonego mięsa jest tysiące. To jest taka odmienna wersja spaghetti z sosem bolognese.
Czas : 45 minut
Składniki :
- 25 dag mięsa mielonego ( rodzaj jaki kto woli )
- 4 średniej wielkości pieczarki
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- pieprz mielony
- maggi
- olej słonecznikowy
- 1 łyżka masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- ½ kostki bulionu drobiowego Knorra
- 1 mini kostka cebulowa Knorra
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
- ½ szklanki wody
- pokrojona natka pietruszki
- 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oregano
- szczypta cukru
- makaron Tagliatelle ( grube wstążki )
Pieczarki pokroić w drobna kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju na rumiano. Dodać do mięsa z bułką tartą, jajkiem, 2 łyżkami natki pietruszki. Wyrobić dokładnie masę mięsną. Doprawić maggi, pieprzem ,mini kostka cebulową Knorra. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć je na gorącym oleju. W czasie smażenia ugotować i odcedzić makaron. Trzymać w cieple (np. w nagrzanym piekarniku). W garnuszku rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Wsypać mąkę. Zamieszać. Wlać śmietankę, wodę, koncentrat. Ogrzewać, aż sos zrobi się aksamitny Doprawić oregano, bulionem drobiowym pieprzem, szczyptą cukru. Do sosu włożyć kulki mięsne usmażone na rumiano i dusić 10 minut na małym gazie.