Kuchnia grecka – tradycyjne potrawy i przepisy

15 lipca 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

http://www.pubfoodhotelnatureadventureholidayscanaldroitwicheurope.co.uk/greek-restaurants-droitwich.jpg

Kuchnia grecka kojarzy nam się zazwyczaj najbardziej z sałatką grecką, oliwą z oliwek, ziołami, makaronem, pizzą i oliwkami. Greckie potrawy są dość łatwe w przygotowaniu, kolorowe, a co za tym idzie bogate w składniki odżywcze oraz bardzo apetyczne. Ale Grecja słynie również z dań typu fast food, które stają się coraz bardziej popularne.
Oto kilka najbardziej znanych greckich potraw:

grecka

Moussaka

Składniki:Moussaka
-750g mielonej wołowiny lub jagnięciny
-2 czerwone cebule, posiekane
-6 bakłażanów
-2 ząbki czosnku (posiekane)
-1 puszka pomidorów (400g posiekanych)
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 łyżeczka cukru
-1 kieliszek czerwonego wina
-sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
-1 liść laurowy
-szczypta cynamonu
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-olej do smażenia

Sos beszamel:
-875 ml mleka
-100g masła
-Mąki 100 g
-szczypta gałki muszkatołowej
-2 żółtka
-100g parmezanu

Wykonanie

Usunąć łodygi z bakłażanów i pokroić w plastry o grubości 1 cm, doprawić solą i przełożyć na durszlak na około pół godziny. Następnie wypłukać bakłażany dużą ilością wody i odcisnąć z nadmiaru wody. Smażyć w dużej ilości oleju, aż ładnie się zrumienią. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Przygotować sos mięsny. Rozgrzać patelnię na dużym średnim ogniu i dodać oliwę z oliwek. Dodać posiekaną cebulę i dusić, aż zmięknie. Dodać czosnek, przecier pomidorowy, dusić chwilę. Wlać czerwone wino i poczekać aż odparuje. Dodać pomidory z puszki, cukier, szczyptę cynamonu, 1 liść laurowy i dobrą szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i dusić pod przykryciem przez około 30 minut, aż większość soków odparuje.
Przygotować sos beszamelowy. Naj dużej patelni stopić masło na średnim ogniu. Dodać mąkę, stale mieszając, aby zrobić ciasto. Stale mieszając powoli wlewać ogrzane. Zdjąć garnek z kuchenki i dodać żółtka, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i starty ser. Mieszać szybko, aby masa się nie ścięła. Przygotować naczynie do pieczenia, ok. 20×30 cm. Dno i boki natłuścić masłem, rozłożyć połowę bakłażanów. Wlać sos mięsny. Dodać drugą warstwę bakłażanów, zalać sosem beszamelowym i wygładzić za pomocą szpatułki. Posypać startym serem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200C przez około 60 minut.

 

Greckie kotleciki

Składniki:greckie kotleciki
-1/2 kg mięsa mielonej jagnięciny,
-jajko,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-1,5 łyżki mąki,
-przyprawy: gałka muszkatołowa, ostra papryka, kumin rzymski, oregano, bazylia, tymianek
-sól, pieprz,
-natka pietruszki
-olej do smażenia.

Wykonanie
Mięso wyrobić z posiekaną cebulką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki oraz z pozostałym składnikami. Formować malutkie kotleciki o śr. ok. 3 cm, obtaczać w mące i usmażyć z obu stron na oleju na złoty kolor. Zdjąć z ognia.

Dolmades

Składniki:dolmades
-25 szt liści winogron
-1 zmielona sucha bułka
-1 mielona jagnięcina
-sól do smaku
-pieprz do smaku
-1 łyżka natki pietruszki,
-1 szklanka ryżu surowego
-1 cebula, drobno posiekana
-3 ząbki czosnku
-3 szkl bulionu z kurczaka lub wody
-sok z 4 dużych cytryn
-4 jajka

Wykonanie

Opłukać liście winogron, osuszyć. W dużej misce zmieszać zmieloną bułkę, jagnięcinę, sól, pieprz, pietruszkę, cebulę, posiekany czosnek i ryż, dobrze wymieszać. Położyć jeden liść winogrona, umieścić około 1 łyżkę mięsa. Złożyć łodygi do środka. Umieścić wszystkie gołąbki w garnku. Całość zalać bulionem z kurczaka, dodając wody, jeśli nie ma wystarczającej ilości bulionu. Doprowadzić do wrzenia, następnie dusić i gotować do miękkości około 30 minut. Odlać około 1 litr bulionu z garnka i odstawić do ostygnięcia lekko. W innej misce ubić 4 jaja, dodając sok z cytryny powoli. Rozprowadzić z odrobiną ciepłego bulionu i stale ubijając, dodawać do jajek. Zalać gołąbki. Odstawić na około 10 minut.

Udziec jagnięcy pieczony

Składniki:jagnięcina
– 10 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
– 1 pęczek rozmarynu lub łyżka suszonego
– 100 g masła
– 50 ml oliwy
– sok z cytryny
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Posiekać kilka gałązek rozmarynu i wymieszać z połową czosnku, połową soku, oliwą, solą (1-2 łyżeczki) oraz pieprzem. Mieszaniną dokładnie natrzeć udziec i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Masło utrzeć z kilkoma usiekanymi listkami rozmarynu, pozostałym czosnkiem i sokiem. Doprawić solą i pieprzem, również odstawić do lodówki. Następnego dnia mięso obwiązać sznurkiem w kilku miejscach. W udźcu zrobić kilka nacięć i umieścić tam plastry masła i kawałki rozmarynu. Piekarnik rozgrzać do maksimum, umieścić mięso i piec 15-20min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 1 ½ godziny często podlewając wytworzonym sosem. Gdy mięso zbytnio się nam rumieni nakryć folią aluminiową.

 

Melitzanosalata

 

Składniki:melitzanosalata
-2 duże bakłażany
-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-3 ząbki czosnku
-1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
-1/2 szklanki posiekanej pietruszki i
-Koszerna sól do smaku
-Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie

Bakłażany nakłuć widelcem, umieścić je na blasze i piec przez 40 minut. Wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku w razie potrzeby. Przeciąć na pół i wydrążyć i umieścić w malakserze. Dodać czosnek, sok z cytryny, zioła, i szalotki zmiksować . Dodać olej z oliwek, zmiksować. Wymieszać z solą i pieprzem.

 

Yemista

 

Składniki:yemista
-5szt kolorowej papryki,
-1/2 kg mielonej jagnięciny
-300g ryżu
-2 cebule,
-2 ząbki czosnku
– jajko,
-sól, pieprz,
-1/2 łyżeczki majeranku,
-1/2 łyżeczki oregano,
– łyżka przecieru pomidorowego.
Cebule obrać i posiekać, podsmażyć na oleju. Ryż ugotować do miękkości, ostudzić. Lekko przestudzić. Mięso urobić z jajkiem , ryżem, majerankiem, oregano, doprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy oraz drobno posiekany czosnek. Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić. Napełnić farszem, skropić olejem i ułożyć na blasze, piec ok. 45 min w temp. 170st.

Youvarlakia – pulpety w sosie jajeczno – cytrynowym

 

Klopsiki:youvarlakia

-500 g chudego mielonego mięsa wołowego
– ¼ filiżanki ryżu długoziarnistego
-½ szklanki natki pietruszki, drobno posiekanej
-1 średnia cebula i, drobno posiekana
-1 jajko
-2 łyżki oliwy z oliwek
-½ marchewki, startej
-3 łyżki koperku, drobno posiekanego
-1 łyżeczka soli
-szczypta kolendry
-świeżo zmielony pieprz

Sos cytrynowy:
-2 jajka
-sok z 2 cytryn
-1 łyżka mąki

Wykonanie:

Wyrobić masę na klopsiki ze wszystkich podanych składników. Wstawić do lodówki na 15 minut. Uformować małe klopsiki. Wlać do dużej patelni 2 ½ szklanki wody i zagotować. Zmniejszyć temperaturę i delikatnie dodać klopsiki, umieścić pokrywę z powrotem i gotować przez 20-25 minut. Jaja wbić do miski i ubić. Dodaj sok z cytryny i mąk, dokładnie ubić. Dodaj do miski odrobinę gorącej zupy i szybko wymieszać. Wymieszać z sosem cytrynowym i gotować przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Podawać na gorąco posypane posiekaną natką pietruszki.

Souvlaki – Pita z mięsem i warzywami z greckim sosem Tzatziki

 

Marynata:pita grecka
-1 kg filetu z kurczaka
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki jogurtu greckiego beztłuszczowego
-1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
-1/4 szklanki czerwonej cebuli, posiekanej
-2 ząbki czosnku, mielone
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-sól i pieprz
-4 szaszłyki

Sos tzatziki:

-1/2 szklanki beztłuszczowego jogurtu greckiego
-1/4 szklanki startego ogórka (porządnie odcisnąć z nadmiaru wody!)
-1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
-3 łyżeczki świeżego koperku, posiekanego
-1 ząbek czosnku, drobno zmielony
-sól i pieprz do smaku

Dodatki:
-2 chlebki pita przecięte na pół
-4 plastry pomidora
-1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
-2 szklanki sałaty
-1/4 szklanki niskotłuszczowego rozdrobnionego sera feta
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty kurczaka. Dodać kurczaka i oprószyć obficie solą i pieprzem. Odstawić na 2 godziny lub na całą noc. Przygotować sosu tzatziki godzinę lub dwie przed jedzeniem – można również zrobić to dzień wcześniej. Połączyć wszystkie składniki sosu w małej misce i doprawić solą i pieprzem. Kawałki kurczaka nadziewać na patyczki do szaszłyków. Grillować przez około 15-25 minut, obracając ze 3 razy, lub do zbrązownienia. Chlebki pita ogrzać na grillu. Napełnić pomidorami, sałatą, cebulą, fetą i grillowanym, zdjętym z patyczków kurczakiem. Podawać z sosem tzatziki.

Grecka sałatka

 

Składniki: grecka sałatka
-3 dojrzałe pomidory, pokrojone na kawałki
-1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
-ogórek
-1 mała papryka czerwona
-1 mała papryka zielona
-1 żółta papryka
-¼ szklanki czarnych oliwek
-Kilka gałązek świeżych liści pietruszki
-2 plastry sera feta
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-3 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
-1 łyżeczka suszonego oregano
-Gruba sól i pieprz
-Pieczywo pita

 

Połączyć wszystkie warzywa, ogórek i papryki pokrojone w paseczki, dodać oliwki i pietruszkę. Ułożyć plasterki fety na wierzchu sałatki. Połączyć olej, ocet, i oregano w małym plastikowym pojemniku z pokrywką. Energicznie wymieszać i polać sałatkę i ser. Doprawić solą i pieprzem. Podawać sałatkę z chlebkiem pita.

 

Fasolada

fasolada
– 1 szklanka fasoli (200 g)
– 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
– 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
– 1 pęczek selera
– 1,5 łyżki soli
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– oliwa z oliwek
– 1 duża cebula
-4 łyżki sosu pomidorowego
– 2 marchewki
– 1 mała papryka chili
– 1 zielona papryka
– 1 czerwona papryka
– sok z cytryny

Wykonanie

Namoczyć fasolę na noc w dużej ilości wody. Następnego dnia, włożyć cebulę i seler w kostkę i pokrojone warzywa (papryka, marchew opcjonalnie. Na oliwie podsmażyć cebulę i selera, po 1-2 minutach dodać marchewki i papryki i dusić chwilę, aby wszystkie warzywa zmiękły. Doprawić czerwonym i czarnym pieprzem. Dołączyć sos pomidorowy i dobrze wymieszać. Napełnić garnek z wodą tak, żeby fasola była cała przykryta i gotujemy do miękkości. Dodać 1,5 łyżeczki soli i trochę soku z cytryny i dobrze wymieszać. Doprawić czerwonym i czarnym pieprzem. Dołącz sos pomidorowo-warzywny i dobrze wymieszać.

 

Grecka Baklava

 

Nadzienie:baklava
-1 szklanka surowych orzechów laskowych
-100g grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub półsłodkiej
-1/4 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1-1 / 4 szklanki masła

Syrop:
– 1-1 / 2 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki espresso instant w proszku
– 2 łyżki Frangelico
-2 opakowania ciasta filo

 

Filo rozmrozić przez noc w lodówce. Następnie umieścić ciasto filo na blacie do temperatury pokojowej 1-1 / 2 do 2 godzin.
Zmielić orzechy laskowe, czekolada, cukier i cynamon w blenderze.
Rozłożyć jedną paczkę arkuszy filo i ułożyć je tak, aby leżały płasko na powierzchni roboczej. Zwilżyć.
Roztopić masło w rondelku. Posmarować dno 9×13 cali formy do zapiekania. Umieścić arkusz filo na dnie formy, posmarowany uprzednio stopionym masłem. Powtarzać czynność, aż zużyjemy 10 arkuszy ciasta. Rozsypać jedną trzecią nadzienia równomiernie na filo. Czynność powtórzyć, aż skończą nam się składniki. Formę umieścić w zamrażarce na 30 minut (to sprawia, że znacznie łatwiej jest wyjąć ciasto). Przed pieczeniem, za pomocą cienkiego, ostrego noża naciąć w poprzek kawałki ciasta tworząc romby. Zalać syropem. Piec baklavę na złoty, 40 do 45 minut w temp. 180st.


zobacz również:

 

  1. Kuchnia hiszpańska i włoska – tradycyjne przepisy
  2. Kuchnia indyjska – jakie stosować przyprawy i przepisy
  3. Kuchnia gruzińska – oryginalne i tradycyjne przepisy
  4. Kuchnia turecka – przepisy, przyprawy i tradycyjne dania
  5. Kuchnia węgierska – tradycyjne dania i przepisy
  6. Kuchnia wietnamska – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy
  7. Kuchnia ormiańska – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy