Kuchnia wietnamska – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy
Dania kuchni wietnamskiej, choć nie wolne od obcych wpływów, zachowały jednak pewną autonomię. Z kuchni francuskiej zapożyczono tu bagietki i kiełbaski, a od Chińczyków jedzenie pałeczkami i gotowanie na parze. Jednak kuchnia wietnamska jest o wiele bardziej aromatyczna – dzięki użyciu mielonego imbiru chili i kolendry. Co ciekawe, mnogość użytych przypraw nie zawsze powoduje pikanterię tych potraw.
Imbir – ma właściwości rozgrzewające i ułatwiające trawienie. W kuchni wietnamskiej jego korzeń jest ścierany na proszek tuż przed użyciem, uprzednio zostaje obrumieniony na ogniu.
Sos rybny – świetnie zastępuje nie lubiany tu sos sojowy. Jest wytwarzany przez mieszkańców nadmorskich wiosek, którzy zasypują solą ułożone w beczkach ryby, a po fermentacji wystawiają je na słońce. im dłuższe 'leżakowanie” ryb na słońcu, tym smaczniejszy jest sos.
Większość dań kuchni wietnamskiej gotuje się na parze. Najpopularniejsze zupy: bambusowa i pho – wołowy rosół z makaronem ryżowym, podawany z powodzeniem i na śniadanie, i na obiad, i na kolację.
Spośród dań mięsnych najbardziej znane jest bun cha – mięso wieprzowe pokrojone w paski i zamarynowane w sosie z papryczek chili, czosnku i imbiru. Popularne są również sajgonki – farsz z mielonego mięsa, grzybów moon makaronu ryżowego i warzyw, zawinięty w papier ryżowy i smażony na głębokim oleju.
Na deser polecić można ciasteczka z mąki ryżowej i gotowane w cukrze suszone owoce lotosu.
Zupa wietnamska Canh rau
składniki:
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru około 5 cm
- papryczka chili
- cebula
- łyżka oleju
- litr bulionu warzywnego
- 100 gram marchewki
- 200 gram kalafiora
- 100 gram zielonej fasolki szparagowej
- sól, pieprz
- 4 dymki
- pęczek kolendry
– opcjonalnie makaron ryżowy
Ząbki czosnku posiekać, papryczkę chili przeciąć wzdłuż, pokroić na małe kawałeczki. Kawałek korzenia imbiru obrać, pokroić w piórka. Czosnek, imbir oraz chili przełożyć do moździerza, dosypać łyżeczkę soli – wszystkie składniki rozgnieść na proszek. Cebule obrać, pokroić w piórka. Dymkę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kolendrę posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i rozgniecione w moździerzu przyprawy, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Kalafior podzielić na różyczki, marchew obrać, pokroić w cienkie krążki. Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki strąków, pokroić ukośnie na pół. Warzywa wrzucić do zupy, gotować 10 minut, pod koniec doprawić sola i pieprzem. Przed podaniem posypać zupę posiekaną kolendrą i dymką. Ja podaję z makaronem ryżowym.
nad. Kolorowa Pani
Drobiowe kebaby po wietnamsku
składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 150 gram cukru
- 125 gram makaronu ryżowego
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- ząbek czosnku
- 2 łyżki lekkiego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyzki wody
sos: łodyga trawy cytrynowej, sok z 2 cytryn, 6 łyżek sosu nuoc cham
Z cukru i 4 łyżek wody zrobić karmel i przestudzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na podłużne kawałki grubości 2 cm. Czosnek obrać, drobno posiekać. Łodygi trawy cytrynowej posiekać na cienkie plasterki. W misce wymieszać sos sojowy z sosem rybnym, czosnkiem, trawa cytrynową i karmelem. Paski kurczaka zanurzyć w marynacie, przełożyć do drugiej miseczki i wstawić na 4 godziny do lodówki. Posiekaną trawę cytrynową i sake połączyć z 6 łyżkami sosu nuoc cham (można kupić gotowy albo zrobić, mieszając z sobą 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki wody, 2 łyżki posiekanych listków kolendry, 1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili i 1 łyżeczkę brązowego cukru). Zagotować mieszankę w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć sos z ognia. Kiedy nieco przestygnie, dodaż sok z cytryny, wymieszać. Ugotować makaron ryżowy. Orzeszki uprażyć na suchej patelni, pokruszyć. Kawałki mięsa nadziać na patyczki do szaszłyków i piec w nagrzanym piekarniku. Do miseczki nałożyć makaron, skropić sokiem z cytryny, obok ułożyć kebaby.
sałatka wietnamska z kurczaka
- kapusta pekińska
- marchewka
- mięta wietnamska lub zwykła
- azjatycka bazylia (ewentualnie zwykła bazylia)
- garść kiełków sojowych
- kawałki pieczonego kurczaka
Dressing
- ¼ filiżanki soku z limonki
- ¼ filiżanki sosu rybnego
- świeża czerwona papryczka chili
- azjatyckie szalotki lub czerwona cebula
- 2 łyżki octu ryżowego koszyk
- łyżka cukru
Włożyć do miseczki sok z limonki, sos rybny, posiekaną papryczkę i szalotki z octem i cukrem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Poszatkować kapustę pekińską, marchewkę pokroić w słupki. Włożyć do miski i polać sosem, dodać pokrojone lub porwane na kawałki mięso kurczaka, wymieszać.
Zobacz również:
- Kuchnia chorwacka – przepisy
- Jak podawać owoce morza?
- Kuchnia brazylijska – przepisy
- Kuchnia hiszpańska
- Kuchnia irlandzka
- Kuchnia litewska
- Kuchnia turecka
- Kuchnia ormiańska
- Kuchnia węgierska czyli gotowanie w kociołku
- Kuchnia indyjska