Kuchnia wietnamska – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kuchnia wietnamska – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy

24 sierpnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dania kuchni wietnamskiej, choć nie wolne od obcych wpływów, zachowały jednak pewną autonomię. Z kuchni francuskiej zapożyczono tu bagietki i kiełbaski, a od Chińczyków jedzenie pałeczkami i gotowanie na parze. Jednak kuchnia wietnamska jest o wiele bardziej aromatyczna – dzięki użyciu mielonego imbiru chili i kolendry. Co ciekawe, mnogość użytych przypraw nie zawsze powoduje pikanterię tych potraw.

Imbir – ma właściwości rozgrzewające i ułatwiające trawienie. W kuchni wietnamskiej jego korzeń jest ścierany na proszek tuż przed użyciem, uprzednio zostaje obrumieniony na ogniu.

Sos rybny – świetnie zastępuje nie lubiany tu sos sojowy. Jest wytwarzany przez mieszkańców nadmorskich wiosek, którzy zasypują solą ułożone w beczkach ryby, a po fermentacji wystawiają je na słońce. im dłuższe 'leżakowanie” ryb na słońcu, tym smaczniejszy jest sos.

Większość dań kuchni wietnamskiej gotuje się na parze.  Najpopularniejsze zupy: bambusowa i pho – wołowy rosół z makaronem ryżowym, podawany z powodzeniem i na śniadanie, i na obiad, i na kolację.

Spośród dań mięsnych najbardziej znane jest bun cha – mięso wieprzowe pokrojone w paski i zamarynowane w sosie z papryczek chili, czosnku i imbiru. Popularne są również sajgonki – farsz z mielonego mięsa, grzybów moon makaronu ryżowego i warzyw, zawinięty w papier ryżowy i smażony na głębokim oleju.

Na deser polecić można ciasteczka z mąki ryżowej i gotowane w cukrze suszone owoce lotosu.

Zupa wietnamska Canh rau

składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru około 5 cm
  • papryczka chili
  • cebula
  • łyżka oleju
  • litr bulionu warzywnego
  • 100 gram marchewki
  • 200 gram kalafiora
  • 100 gram zielonej fasolki szparagowej
  • sól, pieprz
  • 4 dymki
  • pęczek kolendry

– opcjonalnie makaron ryżowy

Ząbki czosnku posiekać, papryczkę chili przeciąć wzdłuż, pokroić na małe kawałeczki. Kawałek korzenia imbiru obrać, pokroić w piórka. Czosnek, imbir oraz chili przełożyć do moździerza, dosypać łyżeczkę soli – wszystkie składniki rozgnieść na proszek. Cebule obrać, pokroić w piórka. Dymkę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kolendrę posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i rozgniecione w moździerzu przyprawy, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Kalafior podzielić na różyczki, marchew obrać, pokroić w cienkie krążki. Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki strąków, pokroić ukośnie na pół. Warzywa wrzucić do zupy, gotować 10 minut, pod koniec doprawić sola i pieprzem. Przed podaniem posypać zupę posiekaną kolendrą i dymką. Ja podaję z makaronem ryżowym.

nad. Kolorowa Pani

Drobiowe kebaby po wietnamsku

składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 150 gram cukru
  • 125 gram makaronu ryżowego
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki lekkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyzki wody

sos: łodyga trawy cytrynowej, sok z 2 cytryn, 6 łyżek sosu nuoc cham

Z cukru i 4 łyżek wody zrobić karmel i przestudzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na podłużne kawałki grubości 2 cm. Czosnek obrać, drobno posiekać. Łodygi trawy cytrynowej posiekać na cienkie plasterki. W misce wymieszać  sos sojowy z sosem rybnym, czosnkiem, trawa cytrynową i karmelem. Paski kurczaka zanurzyć w marynacie, przełożyć do drugiej miseczki i wstawić na 4 godziny do lodówki. Posiekaną trawę cytrynową i sake połączyć z 6 łyżkami sosu nuoc cham (można kupić gotowy albo zrobić, mieszając z sobą 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki wody, 2 łyżki posiekanych listków kolendry, 1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili i 1 łyżeczkę brązowego cukru). Zagotować mieszankę w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć sos z ognia. Kiedy nieco przestygnie, dodaż sok z cytryny, wymieszać. Ugotować makaron ryżowy. Orzeszki uprażyć na suchej patelni, pokruszyć. Kawałki mięsa nadziać na patyczki do szaszłyków i piec w nagrzanym piekarniku. Do miseczki nałożyć makaron, skropić sokiem z cytryny, obok ułożyć kebaby.

sałatka wietnamska z kurczaka

  • kapusta pekińska
  • marchewka
  • mięta wietnamska lub zwykła
  • azjatycka bazylia (ewentualnie zwykła bazylia)
  • garść kiełków sojowych
  • kawałki pieczonego kurczaka

Dressing

  • ¼ filiżanki soku z limonki
  • ¼ filiżanki sosu rybnego
  • świeża czerwona papryczka chili
  • azjatyckie szalotki lub czerwona cebula
  • 2 łyżki octu ryżowego koszyk
  • łyżka cukru

Włożyć do miseczki sok z limonki, sos rybny, posiekaną papryczkę i szalotki z octem i cukrem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Poszatkować kapustę pekińską, marchewkę pokroić w słupki. Włożyć do miski i polać sosem, dodać pokrojone lub porwane na kawałki mięso kurczaka, wymieszać.

Zobacz również:

  1. Kuchnia chorwacka – przepisy
  2. Jak podawać owoce morza?
  3. Kuchnia brazylijska – przepisy
  4. Kuchnia hiszpańska
  5. Kuchnia irlandzka
  6. Kuchnia litewska
  7. Kuchnia turecka
  8. Kuchnia ormiańska
  9. Kuchnia węgierska czyli gotowanie w kociołku
  10. Kuchnia indyjska



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Kuchnia wietnamska – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy

  1. avatar Kizia Mizia pisze:

    wygląda smakowicie, jednak za dużo dziwnych składników, ale jakby ktoś mi ugotował chętnie spałaszuję:)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...