Kuchnia wietnamska – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy

24 sierpnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dania kuchni wietnamskiej, choć nie wolne od obcych wpływów, zachowały jednak pewną autonomię. Z kuchni francuskiej zapożyczono tu bagietki i kiełbaski, a od Chińczyków jedzenie pałeczkami i gotowanie na parze. Jednak kuchnia wietnamska jest o wiele bardziej aromatyczna – dzięki użyciu mielonego imbiru chili i kolendry. Co ciekawe, mnogość użytych przypraw nie zawsze powoduje pikanterię tych potraw.

Imbir – ma właściwości rozgrzewające i ułatwiające trawienie. W kuchni wietnamskiej jego korzeń jest ścierany na proszek tuż przed użyciem, uprzednio zostaje obrumieniony na ogniu.

Sos rybny – świetnie zastępuje nie lubiany tu sos sojowy. Jest wytwarzany przez mieszkańców nadmorskich wiosek, którzy zasypują solą ułożone w beczkach ryby, a po fermentacji wystawiają je na słońce. im dłuższe 'leżakowanie” ryb na słońcu, tym smaczniejszy jest sos.

Większość dań kuchni wietnamskiej gotuje się na parze.  Najpopularniejsze zupy: bambusowa i pho – wołowy rosół z makaronem ryżowym, podawany z powodzeniem i na śniadanie, i na obiad, i na kolację.

Spośród dań mięsnych najbardziej znane jest bun cha – mięso wieprzowe pokrojone w paski i zamarynowane w sosie z papryczek chili, czosnku i imbiru. Popularne są również sajgonki – farsz z mielonego mięsa, grzybów moon makaronu ryżowego i warzyw, zawinięty w papier ryżowy i smażony na głębokim oleju.

Na deser polecić można ciasteczka z mąki ryżowej i gotowane w cukrze suszone owoce lotosu.

Zupa wietnamska Canh rau

składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru około 5 cm
  • papryczka chili
  • cebula
  • łyżka oleju
  • litr bulionu warzywnego
  • 100 gram marchewki
  • 200 gram kalafiora
  • 100 gram zielonej fasolki szparagowej
  • sól, pieprz
  • 4 dymki
  • pęczek kolendry

– opcjonalnie makaron ryżowy

Ząbki czosnku posiekać, papryczkę chili przeciąć wzdłuż, pokroić na małe kawałeczki. Kawałek korzenia imbiru obrać, pokroić w piórka. Czosnek, imbir oraz chili przełożyć do moździerza, dosypać łyżeczkę soli – wszystkie składniki rozgnieść na proszek. Cebule obrać, pokroić w  piórka. Dymkę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kolendrę posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i rozgniecione w moździerzu przyprawy, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Kalafior podzielić na różyczki, marchew obrać, pokroić w cienkie krążki. Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki strąków, pokroić ukośnie na pół. Warzywa wrzucić do zupy, gotować 10 minut, pod koniec doprawić sola i pieprzem. Przed podaniem posypać zupę posiekaną kolendrą i dymką. Ja podaję z makaronem ryżowym.

nad. Kolorowa Pani

Drobiowe kebaby po wietnamsku

składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 150 gram cukru
  • 125 gram makaronu ryżowego
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki lekkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyzki wody

sos: łodyga trawy cytrynowej, sok z 2 cytryn, 6 łyżek sosu nuoc cham

Z cukru i 4 łyżek wody zrobić karmel i przestudzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na podłużne kawałki grubości 2 cm. Czosnek obrać, drobno posiekać. Łodygi trawy cytrynowej posiekać na cienkie plasterki. W misce wymieszać  sos sojowy z sosem rybnym, czosnkiem, trawa cytrynową i karmelem. Paski kurczaka zanurzyć w marynacie, przełożyć do drugiej miseczki i wstawić na 4 godziny do lodówki. Posiekaną trawę cytrynową i sake połączyć z 6 łyżkami sosu nuoc cham (można kupić gotowy albo zrobić, mieszając z sobą 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki wody, 2 łyżki posiekanych listków kolendry, 1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili i 1 łyżeczkę brązowego cukru). Zagotować mieszankę w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć sos z ognia. Kiedy nieco przestygnie, dodaż sok z cytryny, wymieszać. Ugotować makaron ryżowy. Orzeszki uprażyć na suchej patelni, pokruszyć. Kawałki mięsa nadziać na patyczki do szaszłyków i piec w nagrzanym piekarniku. Do miseczki nałożyć makaron, skropić sokiem z cytryny, obok ułożyć kebaby.

sałatka wietnamska z kurczaka

  • kapusta pekińska
  • marchewka
  • mięta wietnamska lub zwykła
  • azjatycka bazylia (ewentualnie zwykła bazylia)
  • garść kiełków sojowych
  • kawałki pieczonego kurczaka

Dressing

  • ¼ filiżanki soku z limonki
  • ¼ filiżanki sosu rybnego
  • świeża czerwona papryczka chili
  • azjatyckie szalotki lub czerwona cebula
  • 2 łyżki octu ryżowego koszyk
  • łyżka cukru

Włożyć do miseczki sok z limonki, sos rybny, posiekaną papryczkę i szalotki z octem i cukrem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Poszatkować kapustę pekińską, marchewkę pokroić w słupki. Włożyć do miski i polać sosem, dodać pokrojone lub porwane na kawałki mięso kurczaka, wymieszać.

Zobacz również:

  1. Kuchnia chorwacka – przepisy
  2. Jak podawać owoce morza?
  3. Kuchnia brazylijska – przepisy
  4. Kuchnia hiszpańska
  5. Kuchnia irlandzka
  6. Kuchnia litewska
  7. Kuchnia turecka
  8. Kuchnia ormiańska
  9. Kuchnia węgierska czyli gotowanie w kociołku
  10. Kuchnia indyjska