Kruche babeczki z pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki
CIASTO:
- 40 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 1 jajko
- 1 dkg drożdży
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki mleka
FARSZ:
- 20 dkg pieczarek
- cebula
- vegeta, pieprz
- ser żółty do posypania
Ciasto:
Drożdże rozprowadzić mlekiem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, drożdże i dokładnie posiekać, dodać jajko i wyrobić ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce ok 1-2 godz.
W między czasie można przygotować farsz:
Pieczarki obrać, dokładnie wypłukać i podgotować w osolonej wodzie. Gdy przestygną pokroić w niewielką kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni i dodać do pieczarek. Wszystko doprawić vegetą i pieprzem.
schłodzone ciasto rozwałkować, wykrajać krążki i każdym dokładnie wyłożyć foremkę do babeczek. Piec aż będą rumiane w temp.ok 200C
Upieczone babeczki od razu można wypełnić farszem, posypać serem żółtym i zapiec lub gdy wystygną przełożyć do szczelnego pojemnika.