Królewskie pierożki Chupi
Artykuł zewnętrzny
- Farsz:
- 10 dkg boczku surowego
- 10 dkg łopatki
- 10 dkg szynki wieprzowej
- 10 dkg karczku
- 10 dkg kurczaka piersi
- 5 dkg wątróbki drobiowej
- 10 dkg mięsa z indyka
- bułka zwykła
- marchewka
- pietruszka korzeń
- pietruszka nać
- sól
- pieprz
- majeranek
- smalec bądź olej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- Ciasto :
- dwie szklanki mąki
- jajko
- woda ciepła pół szklanki około
- Na omastę :
- 1/2 cebuli białej
- dwa plastry bekonu bądź boczku
Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy lekko posolone na patelni na smalcu lub oleju ( wedle uznania ).Na samym końcu smażymy wątróbkę.Mięso podsmażone przekładamy do garnka , zalewamy wodą , dodajemy przyprawy i obrane warzywa.Gotujemy do miękkości , a na końcu gotowania dodajemy podsmażoną wątróbkę i gotujemy jeszcze przez chwilę.Następnie bierzemy bułkę i zamaczamy ją w wywarze i odkładamy na bok.W maszynce do mielenia mięsa mielimy mięso razem z warzywami i wywarem ( najlepiej przekładać chochlą powolutku ) oraz razem z namoczoną bułką.Po zmieleniu mięsa dodajemy do farszu odrobinę gałki muszkatołowej , wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy następnie na patelni na odrobinie oleju aż do odparowania farszu. Ciasto wyrabiamy tak jak zawsze na pierogi.Ja do miski wsypuję mąkę , dodaję jedno jajko i w czasie wyrabiania ciasta wlewam po woli wodę aż do uzyskania odpowiedniej na ciasto konsystencji. Następnie rozwałkowuję ciasto , wycinam szklanką placki i faszeruję pierożki.Wrzucam na wrzącą osoloną wodę , po wypłynięciu pierożków na wierzch , hartuję je w lodowatej wodzie , aby się nie sklejały i na końcu jak chcę już je podać to podsmażam na patelni.Jako omastę można użyć cebulki z drobno pokrojonym bekonem. Smacznego