Kremowa zupa z brokułów
Kremowa zupa to doskonałe danie na zimowy czas. Aromatyczna, sycąca i zawierająca dużo warzyw dostarczy wszystkich składników odżywczych, zaspokajając przy tym wzmożony apetyt. Brokułowy krem podany z kawałkami mięsa będzie też odpowiedni na podjęcie gości obiadem. Jest też dobrym pomysłem na zabranie ze sobą gorącego posiłku w termosie do pracy.
Składniki:
– 240 g brokułów,
– 260 g ziemniaków (3 średnie sztuki),
– 30 g pora,
– 100 g cebuli białej,
– 40 g korzenia selera,
– 60 g marchewki,
– 30 g korzenia pietruszki,
– 140 g piersi indyczej,
– 1 litr wody,
– po łyżeczce majeranku, curry, bazylii,
– pół łyżeczki kurkumy,
– sól i pieprz,
– przyprawa do drobiu,
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić. Te, które gotują się dłużej, jak ziemniaki czy marchew, pokroić na mniejsze kawałki, aby wszystkie ugotowały się w podobnym czasie. Zalać warzywa wodą i gotować pod przykryciem. Pod sam koniec gotowania doprawić. Pierś indyczą pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni oprószając przyprawą do drobiu, solą i pieprzem. Ugotowane warzywa zblendować na krem o gładkiej konsystencji. Podawać z podsmażonym mięsem.
Czy Wy również gustujecie w gęstych, kremowych zupach?