Szybki, letni obiad – zupa krem w 5 wersjach! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Szybki, letni obiad – zupa krem w 5 wersjach!

30 lipca 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Latem rzadko mamy ochotę na ciężki, pełen mięsa obiad.  W związku z tym częściej sięgamy po lekkie, warzywne posiłki. Chciałabyś zjeść coś pysznego, pożywnego i szybkiego w przygotowaniu? Postaw na zupę krem!

W poniższym artykule znajdziesz całą masę inspiracji na różnego rodzaju zupy. Smacznego!

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Masło do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka

Cukinię, marchewki, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki i marchewki zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 20 min. Rozpuszczamy masło, dusimy cebulkę, potem dodajemy cukinię i odrobine wody, dusimy pod przykryciem. Wszystkie składniki przekładamy do blendera, doprawiamy i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy wody.

Krem marchewkowy

krem marchewkowy

Składniki:

  • 50 dag młodej marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 młoda pietruszka
  • 1,5 l wywaru z warzyw
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Pół łyżeczki curry
  • Sól, pieprz
  • Kilka łyżek śmietany lub jogurtu

Cebulę obieramy, drobno siekamy. Marchewki i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, cebulę smażymy, dodajemy marchewkę, pietruszkę i curry. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. Wlewamy wywar, dodajemy imbir i dusimy kolejne 20 minut. Zupę studzimy, dodajemy tahini i mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie miksujemy na gładki krem. Przed podaniem, na wierzchu fantazyjnie rozprowadzamy kleks śmietany.

Zupa z krem z pomidorów

krem z pomidorów

Składniki:

  • 90 dag dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • jedna łyżeczka suszonej bazylii
  • sól pieprz

Cebulę obieramy, siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut. Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 25 minut. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy. Podajemy na przykład z grzankami.

Poniższy wariant jest dosyć łagodny w smaku dlatego jeśli lubisz ostrzejsze smaki dodaj porcję chilli albo sosu tabasco. Jeśli wolisz delikatny smak przetestuj zupę z dodatkiem mleka kokosowego.

Zielony krem warzywny

zielony krem warzywny

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera korzeniowego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 1,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Seler naciowy myjemy, obieramy, siekamy. Por obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, smażymy w rondlu na oleju. Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa. Dusić 2-3 minuty. Wlewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Dodajemy groszek. Gotujemy około 5 minut. Zupę zdejmujemy z ognia. Miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną posiekanym koperkiem.

Zupa z pieczonej marchewki i pomidorów koktajlowych

Zupa z pieczonej marchewki i pomidorów koktajlowych

Składniki:

  • 2 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 5 dużych marchewek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • Sól, papryka słodka, oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, obrane ząbki czosnku, cebulę. Polewamy oliwą, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy pomidorki koktajlowe. Następnie wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Wyjmujemy warzywa, miksujemy i dolewamy wody, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

zobacz również:

Pomysły na tanie obiady – różne przepisy

Co na obiad?

Obiady na cały tydzień na lato

Jaka zupa na letni obiad?

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz