Co na obiad?

11 października 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Obiad jest dla wielu z nas jednym z ulubionych momentów dnia – pozwala bowiem na chwilę relaksu i zapomnienia o trudach pracy czy nauki. Aby jednak móc się nim w pełni cieszyć, należałoby oczywiście nałożyć na talerze smakowite potrawy. Jakich dań warto spróbować?

przepisy na obiad

Jesteśmy przyzwyczajeni, że głównie w niedziele i święta jadamy wspólnie. Wówczas obiad jest wystawny i składa się z kilku dań. Rodzinne obiady natomiast warto jeść codziennie, nie tylko od święta – wspólne posiłki nie muszą być czasochłonne i wykwintne. Postawmy na sprawdzone przepisy i dania wyśmienite w swej prostocie. Obiad wcale też nie musi być nudny i powtarzalny. A tak zdarza się często – schabowy z ziemniakami i rosół to chyba najpopularniejszy zestaw obiadowy Polaków. Choć pyszny, jest przecież tyle możliwości przygotowania obiady, że aż szkoda z nich nie skorzystać. Jednak pytanie, co ugotować na obiad, pojawia się w naszych głowach bardzo często…

Codzienne przygotowanie smacznego obiadu to jednak prawdziwe wyzwanie. Nawet dla tych spośród nas, którzy potrafią i lubią gotować. Przyjemnie jest mieć dużo czasu na planowanie, zakupy a potem nieśpieszne przygotowanie posiłku.  Ale to sytuacja bardzo nietypowa. Na co dzień gotowanie to obowiązek, który musimy spełniać bez względu na ilość zajęć i stopień zmęczenia. Warto poznać tajniki, jak planować obiady mądrze, aby pozbyć się problemów takich jak brak pomysłów czy brak czasu na przygotowanie zdrowego i smacznego obiadu dla całej rodziny. Każdy z pewnością ma swoje sprawdzone przepisy na obiad, jednak czasem potrzebna jest odmiana…

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Składniki:
– 2 szklanki rosołu z kurczaka
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
– 1/2 szklanki mąki
– 2 szklanki wody
– 1 szklanka niegotowanej, wypłukanej komosy ryżowej
– 1/4 szklanki ugotowanego, pokruszonego boczku
– 1/2 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry
– 2 łyżeczki ulubionych przypraw
– 1/4 szklanki rozdrobnionego sera
– 3 szklanki świeżych różyczek brokułów

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i obficie nasmarować naczynie do pieczenia. W rondelku zagotować bulion z kurczaka i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe 1/2 szklanki mleka ubić z przyprawą drobiową i mąką, dodać mieszaninę do wrzącego płynu i ubijać, aż powstanie gładki kremowy sos. W dużej misce wymieszać sos, jedną szklankę wody, komosę ryżową i bekon. Wlać miksturę do przygotowanego naczynia do pieczenia. Pokroić piersi kurczaka na cienkie paski i położyć paski piersi kurczaka na wierzchu mieszanki z komosy ryżowej. Posypać przyprawą. Piec bez przykrycia przez 30 min. Umieścić brokuły we wrzącej wodzie na 1 min, aż zmienią kolor na jasnozielony, a następnie wlać zimną wodę. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, sprawdzić, dodać brokuły i odrobinę wody (maksymalnie jedną filiżankę), aż konsystencja będzie kremowa i gładka i będzie można ją łatwo wymieszać. Posypać serem i piec przez 5 min lub na tyle długo, aby ser się roztopił.

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Pieczeń schabowa z warzywami

Składniki:
– 1,5 kg schabu bez kości
– 4 ząbki czosnku
– sól peklowana (płaska łyżeczka)
– sól kuchenna (1/2 łyżeczki)
– przyprawa do pieczeni
– pokruszone listki laurowe
– olej
– ocet balsamiczny
– świeży rozmaryn
– marchew, papryka, ziemniaki, pieczarki, oliwki itp.

Przygotowanie:
Czosnek obrać, każdy z ząbków pokroić wzdłuż na cztery części, pozostałe przyprawy – poza rozmarynem – wymieszać z oliwą i kilkoma kroplami octu. Powstałą marynatą natrzeć mięso, następnie odstawić schab na kilka godzin w zimne miejsce i obracać od czasu do czasu. Tuż przed pieczeniem mięso opłukać, nakłuć w kilku miejscach i naszpikować kawałkami czosnku. Obłożyć schab gałązkami świeżego rozmarynu i warzywami. Piec w rękawie do pieczenia, w temperaturze 180 st. C przez 1 godz.

Pieczeń schabowa z warzywami

Klopsiki z sosem i ziemniakami

Składniki:
– 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
– 1/2 kg mielonej wieprzowiny
– 1 średnia żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 1 duże jajko, lekko ubite
– 2 łyżki pełnego mleka
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/8 łyżeczki ziela angielskiego
– 2 łyżki oliwy na patelnię
Do sosu śmietankowego:
– 1/3 szklanki niesolonego masła
– 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 1/2 szklanki bulionu wołowego
– 3/4 szklanki śmietany
– 1 łyżka sosu Worcestershire (lub sosu sojowego)
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mieloną wołowinę i wieprzowinę. Wymieszać ręcznie wszystkie pozostałe składniki na klopsiki (z wyjątkiem oliwy z oliwek), aż dobrze się połączą. Używając łyżki do ciastek lub rąk, uformować kulki. Położyć na czystym talerzu, przykryć i wstawić do lodówki na około 30 min.  Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć klopsiki ze wszystkich stron (ok. 5-6 min.). Przełożyć na talerz i przykryć folią. Dodać masło na patelnię i po roztopieniu wymieszać z mąką, smażyć cały czas mieszając przez około 1 min., aż mąka zacznie brązowieć. Powoli dodać ubijając bulion wołowy, a następnie śmietanę, kolejno sos sojowy i musztardę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i pozwolić sosowi zgęstnieć, cały czas mieszając, przez 1 do 2 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać klopsiki z powrotem na patelnię i gotować przez kolejne 3 min. Podawać na puree ziemniaczanym posypane natką pietruszki i zieloną fasolką szparagową.

Klopsiki z sosem i ziemniakami

Dorsz pieczony z ziemniakami

Składniki:
– 200 g fileta z dorsza
– wyciśnięty sok z 1 cytryny
– 1 łyżka pokrojonych suszonych pomidorów
– ulubione przyprawy i zioła
– ugotowana fasolka szparagowa
– ziemniaki
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Dorsza upiec w folii z przyprawami, oliwą i rozdrobnionymi pomidorami (pod koniec pieczenia skropić cytryną). Posypać pomidorkami dla ozdoby. Warzywa oczyścić i ugotować w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie lub na parze. Ziemniaka można też upiec razem z rybą w mundurkach zawijając go w folię.

Dorsz pieczony z ziemniakami

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem

Składniki:
– 50 g ryżu białego (kleistego)
– 50 g kaszy gryczanej prażonej lub białej
– 500 g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 główka młodej kapusty (ok 800-900 g bez zewnętrznych liści)
– 1,5-2 szklanek wrzątku
– ok. 2/3 słoiczka gęstego koncentratu pomidorowego (ok 120-140 g)
– 1 łyżka mąki pszennej
– masło do wysmarowania formy
Przyprawy do farszu:
– 1 i 1/3 łyżeczki soli ziołowej
– 1/3 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 0,5-1 łyżeczki mielonego pieprzu (wg upodobania)
– dodatkowo sól do gotowania plus nieco soli ziołowej i pieprzu mielonego do smaku do sosu

Przygotowanie:
Ugotować kaszę i ryż osobno. Przelać każde zimną wodą, odcedzić i wsypać do osobnych misek. Przyprawy wymieszać ze sobą i rozsypać po połowie do każdej miski. Dodać po ok 250 g mięsa. Zagnieć ręcznie każdą masę, aby dobrze się połączyły wszystkie składniki. Odstawić. Duże podłużne naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem. W odpowiednio dużym garnku zagotować dużo wody z 1 łyżeczką soli. Ugotować liście kapusty. Na środek liścia nakładać porządną ilość farszu, stosownie do wielkości liścia. Zwijać w gołąbki. Przełożyć do naczynia, zalać 1,5 szklanki wrzątku, przykryć pokrywką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 st. C 50-60 min. W garnku wymieszać mąkę z koncentratem pomidorowym. Zrobić sos. Doprawić solą ziołową i pieprzem.

 

gołąbki na obiad

Leczo z mięsem gulaszowym

Składniki:
– 1 duża cukinia, lub 2-3 małe, pokrojone w kostkę
– 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę
– 1 cebula, pokrojona w kostkę
– 1 chilli, bez pestek, drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
– 100 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
– 200 g mięsa gulaszowego
– 400 g puszka krojonych pomidorów (lub 3-4 świeże pomidory)
– 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
– cukier, sól, pieprz, papryka ostra
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 listki laurowe

Przygotowanie:
W większym rondlu podsmażyć do zarumienienia boczek, kiełbasę i mięso. Następnie dodać paprykę, cukinię, cebulę, chilli i czosnek i podsmażyć wszystko razem na średnim ogniu przez około 15 min. Dodać pomidory, 1/2 szklanki wody, koncentrat, zioła, ziele angielskie, liście laurowe i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować przez kolejne 15-20 min. aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem.

 

co na obiad

zobacz również:

Letnia owocowa kolacja – sałatki i lekkie dania

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka

Sałatki idealne do grilla – różne przepisy

Wiosenne lekkie sałatki – przepisy

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...