Wiosenne lekkie sałatki – przepisy

13 kwietnia 2021, dodał: pinkmause

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Coś pysznego – kolorowe, fantazyjne sałatki, które sprawdzą się w każdej sytuacji. Doskonale wyglądają zarówno na śniadaniowym stole jak i na wszelkiego rodzaju imprezach. To smaczna przekąska, pomysł na pyszne drugie śniadanie lub oryginalną kolację. Pożywne, smaczne, proste.

Sałata lodowa z serem pleśniowym

Składniki:
– 1 duża sałata lodowa
– 4 jajka na twardo, obrane i pokrojone w kostkę
– 4 paski bekonu
– 3 zielone cebule
– 1/2 szklanki pomidorów cherry, pokrojone w ćwiartki
Sos z sera pleśniowego:
– 1/2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki drobno rozdrobnionej szalotki
– 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– ser pleśniowy

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu, a następnie przykryć i wstawić do lodówki, przygotowując resztę sałatki. Z sałaty lodowej wyciąć rdzeń. Przepłukać liście zimną wodą i odsączyć na ręczniku papierowym. Po odsączeniu pociąć na ćwiartki. Ułożyć kliny sałatkowe na dużym talerzu, a następnie obficie polać dressingiem z niebieskiego sera. Na górze ułożyć jajka, bekon, pomidory, zieloną cebulę i ser pleśniowy.

Sałatka z kozim serem i truskawkami

Składniki:
– 2 szklanki rozdrobnionej sałaty masłowej
– ½ kubka rukoli
– 1 szklanka pokrojonych w plastry świeżych dojrzałych truskawek
– świeży ser kozi
– 1 łyżeczka masła
– ½ szklanki prażonych orzechów pecans
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do smaku jako dressing
– cykoria

Przygotowanie:
Do miski wrzucić sałatę i rukolę, dobrze wymieszać. Pokroić truskawki na małe plasterki i dodaj do sałaty. Pokroić kozi ser w kawałki i ułożyć na sałatkę.
Na średnim ogniu na patelni podgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać orzeszki pekan i podsmażać przez 3-4 minuty, do momentu zaczerwienienia. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Dodać do sałatki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pokropić oliwą i octem balsamicznym.

Lekka sałatka z ogórków

Składniki:
– 2 długie ogórki
– 1 średnia cebula
– 1/4 szklanki białego octu winnego
– 1/4 szklanki wody
– 1 łyżka cukru
– 1/3 szklanki świeżego koperku posiekanego
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Przekroić ogórki na pół, a następnie w plastry. Pokroić cebulę w cienkie paski. Wymieszać ogórki i cebulę w dużej misce. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ocet winny, wodę i cukier. Zalać ogórki i cebulę, i dobrze wymieszać. Posypać świeżym posiekanym koprem i ponownie wymieszać.

Sałatka z szynką i jeżynami

Składniki:

Na sałatkę:
– 2 porcje mieszanych zielonych sałat
– ½ szklanki pokrojonej w plastry marchewki
– ¼ szklanki łuskanej fasoli edamame
– ½ szklanki pokrojonego ogórka
– kilka plasterków pokrojonej szynki
– ¼ szklanki suszonej żurawiny
– ½ filiżanki pokruszonego niebieskiego sera
– 1 szklanka świeżych jeżyn
Sos
– ½ szklanki majonezu
– ¼ szklanki mleka
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– sól do smaku
– świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– 1 łyżeczka proszku cebuli
– 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera

Przygotowanie:

Mieszane sałaty wyłożyć na talerzu. Następnie na wierzchu ułożyć pokrojone marchewki, łuskane fasolki edamame i pokrojone ogórki. Zrolować plasterki szynki i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do sałatki razem z suszoną żurawiną, pokruszonym niebieskim serem i jeżynami. W małej misce wymieszać majonez, mleko, sok z cytryny, sól, pieprz, cebulę w proszku i niebieski ser. Tuż przed podaniem sałatkę skropić dressingiem.

Sałatka z mozzarellą, groszkiem i bobem

Składniki:
– 4 kulki mozzarelli
– 200 g świeżego groszku
– 200 g strąków bobu
– 1 garść świeżej mięty
– 100 g pędów grochu
– oliwa z oliwek
– 2 cytryny, pokrojone w kliny
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Odcedzić kulki mozzarelli z płynu i umieścić na talerzu. Przykryć folią spożywczą i pozwolić dojść do temperatury pokojowej. Bób wrzucić na gorącą wodę, po minucie dodać groch i gotować przez kolejną minutę. Odcedzić fasolę i groszek i zahartować w lodowatej wodzie (przez 5 minut). Obrać bób ze skórek. Wymieszać bób i groszek razem z pędami mięty i grochu. Dodać sok z jednej cytryny do smaku i kilka kropli oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu układać kulkę mozzarelli, bób, groszek i polać odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną soku z cytryny. Udekorować.

Sałatka z mango i szynki z miodem

Składniki:

Dressing
– 1/3 szklanki miodu
– 1/4 szklanki octu ryżowego
– 1/4 szklanki oleju arachidowego
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
Sałatka
– 2 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżka cukru
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 1 małe czerwone chili, drobno posiekane
– 250 g indyka, w plasterkach
– 250 g szynki, pokrojonej w plastry
– 100 g liści szpinaku baby
– 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
– 2 szklanki mieszanych ziół azjatyckich (kolendra, mięta, tajska bazylia)
– 1 duże dojrzałe mango, obrane, pokrojone w plastry
– prażone nasiona sezamu, do posypania

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą ocet, cukier, czosnek i chili. Indyka i szynkę wrzucić do miski, dolać sos i wymieszać. Rozgrzać miód, dodać do mięsa. Do dużej miski wrzucić szpinak, cebulę, zioła, odsączone mięso i mango. Wymieszać. Skropić sosem i posypać sezamem.

Sałatka z serem kozim i jagodami

Składniki:
Kandyzowane orzechy pekan
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka brązowego cukru
– ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
– pieprz cayenne
– sól i pieprz do smaku
– ¾ szklanki posiekanych orzechów pekan
Sos winegret
– jeżyny
– 3 łyżki octu z czerwonego wina
– 1 i ½ łyżki miodu
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Sałatka
– 8-12 filiżanek sałat zielonych
– kozi ser
– świeże jeżyny
– ¼ czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie plasterki

Przygotowanie:
Rozpuść masło na małej patelni i dodać cukier i przyprawy. Gotować przez minutę, a następnie dodać posiekane orzechy pekan i wymieszać. Prażyć orzechy pekan około pięciu minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wszystkie składniki vinaigrette wymieszać w blenderze. Przechowywać vinaigrette w lodówce, aż będzie gotowy do użycia. Wrzucić do miski sałaty, na wierzchu ułożyć jeżyny, cebule, pokruszony kozi ser i orzechy pekan. Polać przygotowanym vinegretem.

Sałatka z cukinii i sera feta

Składniki:
– sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– posiekany duży szczypior
– kilka listków świeżo posiekanej mięty
– 300 g cukinii
– ser feta

Przygotowanie:
Do dużej miski wcisnąć świeży sok z cytryny, następnie doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę i posiekane zioła. Całość ubić i wymieszać. Cukinię pokroić na cienkie wstążki i dodać do miski z sosem. Posypać jednym z wybranych serów: feta lub kozi.

Sałatka z szynką i pieczonymi brzoskwiniami

Składniki:

Sałatka
– 5 brzoskwiń, pokrojone na pół, usunięte pestki
– 250 g buraków, pokrojone na ćwiartki
– 3 filiżanki zmieszanych zielonych sałat
– 150 g szynki parmeńskiej, pokrojonej w cienkie plasterki
– 100 g hiszpańskiego manchego lub parmezanu
Dressing
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka melasy
– 2 łyżki octu ryżowego
– sól dla smaku

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Umieścić brzoskwinie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50-60 minut. Wystudzić. Ułożyć wszystkie składniki na dużym talerzu. Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać razem. Polać sałatkę przed podaniem.

Sałatka z ogórków na ostro

Składniki:
– 1 duży ogórek, obrany
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 łyżka octu ryżowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– szczypta imbiru
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 czerwone chili, drobno pokrojone
– 2 dymki, drobno pokrojone
– liście kolendry

Przygotowanie:
Przekroić ogórek na pół i łyżeczką wyjąć nasiona. Pokroić na grube przekątne kawałki. Wrzucić do miski i posypać cukrem  i dużą szczyptą soli. Zalać octem. Pozostawić na około 30 minut w lodówce. Odcedzić ogórki i wymieszać z resztą składników.

Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Składniki:
– 4 pomidory koktajlowe, pokrojone
– 1 ogórek w plasterkach
– 1 szklanka mozzarelli, pokrojona w kostkę
– 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wymieszać pomidory, ogórek, ser i bazylię. Skropić olejem i dokładnie wymieszać. Posypać solą i pieprzem.

Sałatka z arbuzem i serem feta

Składniki:
– ser feta, pokrojony na kwadraty
– ½ arbuza pokrojonego na 8 kwadratów
– 2 szklanki rukoli
– ½ szklanki octu balsamicznego
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ocet balsamiczny doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Ostudzić. Skropić arbuza odrobiną oliwy z oliwek, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Grillować krótko na ruszcie lub patelni. Wymieszać rukolę z łyżeczką lub dwoma oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać arbuza, udekorować fetą i polać octem balsamicznym.

Sałatka z rukoli, malin i mozzarelli

Składniki:
– 250 g mozzarelli (2 kulki)
– 100 g malin
– 2 garście liści rukoli
– oliwa z oliwek
– mały ocet balsamiczny
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozdrobnić mozzarellę i ułożyć ją na dużej, płaskiej płytce. Rozsypać maliny i rukolę. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać dokładnie.

Sałatka z szynki i rukoli z figami

Składniki:

– 3 filiżanki rukoli
– 125 g mozzarelli
– 10 dojrzałych fig
– 70 g szynki parmeńskiej
– miód
– 2 szklanki grzanek

Przygotowanie:

Ułożyć rukolę na talerzu. Następnie ułożyć mozzarellę, figi i szynkę parmeńską. Podawać z miodem i grzankami.

Sałatka z ogórków po indyjsku

Składniki:
– 1 długi ogórek
– 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę
– 2 pomidory, pokrojone w kostkę
– garść świeżych liści kolendry, posiekane
– 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w kostkę
– 1 zielona papryczka chili, pokrojona w kostkę
– 2 limonki, sok
– 15 ml (1 łyżka stołowa) oleju roślinnego
– 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, posiekane
– 1/4 łyżeczki chilli w proszku
– 1/4 łyżeczki zmielonego kminku

Przygotowanie:
Obrać ogórki, usunąć nasiona łyżeczką, a następnie pokroić w plastry. Wrzucić plasterki ogórka do miski. Dodać cebulę, pomidory, kolendrę, czerwone i zielone papryczki chilli, sok z limonki, olej roślinny i posiekane orzeszki ziemne. Posypać przyprawami i dobrze wymieszać.

Sałatka z szynką i mandarynkami

Składniki:

– 1/3 szklanki majonezu
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 ząbek czosnku, mielony
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 8 plasterków szynki delikatesowej, pokrojonych w paski
– 1 puszka mandarynek
– 2 żeberka selera, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich, opiekanych
– 2 zielone cebule, posiekane
– 6 filiżanek sałaty rzymskiej

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać pięć pierwszych składników. Dodać wymieszaną szynkę, mandarynki, seler, orzechy włoskie i zieloną cebulę. Wszystko razem wymieszać przed podaniem.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio na chyba netflix oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy...
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...