Pieczony schab z jabłkami i cebulą w sosie sezamowym

Avatar photo
13 kwietnia 2021,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Pysznie soczysty schab z lekko słodka nutą orzeźwiających jabłek i cebuli, pieczony najlepiej w specjalnym woreczku do pieczenia zachwyci wszystkich smakoszy mięsnych dań. Proste danie, ale podane z kluseczkami, puree lub makaronem to pożywne i wykwintne danie nawet na niedzielny obiad.

składniki:

– 1 kg schabu wieprzowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka sezamu
– 2 jabłka
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 pęczek cebuli dymki
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:


Błonę na schabie delikatnie ponacinać na krzyż. Jabłka obrać, wyciąć z nich gniazda i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 50 ml wody sos sojowy, olej sezamowy i miód. Dodać jabłka, posiekaną cebulę oraz sezam. Powstałym sosem zalać dokładnie mięso. Następnie całość przełożyć do woreczka. Zamknąć szczelnie woreczek i piec w temperaturze 180 st. C przez 40 min. Podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....