Pieczony schab z jabłkami i cebulą w sosie sezamowym

13 kwietnia 2021, dodał: Redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Pysznie soczysty schab z lekko słodka nutą orzeźwiających jabłek i cebuli, pieczony najlepiej w specjalnym woreczku do pieczenia zachwyci wszystkich smakoszy mięsnych dań. Proste danie, ale podane z kluseczkami, puree lub makaronem to pożywne i wykwintne danie nawet na niedzielny obiad.

składniki:

– 1 kg schabu wieprzowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka sezamu
– 2 jabłka
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 pęczek cebuli dymki
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:


Błonę na schabie delikatnie ponacinać na krzyż. Jabłka obrać, wyciąć z nich gniazda i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 50 ml wody sos sojowy, olej sezamowy i miód. Dodać jabłka, posiekaną cebulę oraz sezam. Powstałym sosem zalać dokładnie mięso. Następnie całość przełożyć do woreczka. Zamknąć szczelnie woreczek i piec w temperaturze 180 st. C przez 40 min. Podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio na chyba netflix oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy...
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...