Pieczony schab z jabłkami i cebulą w sosie sezamowym

13 kwietnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Pysznie soczysty schab z lekko słodka nutą orzeźwiających jabłek i cebuli, pieczony najlepiej w specjalnym woreczku do pieczenia zachwyci wszystkich smakoszy mięsnych dań. Proste danie, ale podane z kluseczkami, puree lub makaronem to pożywne i wykwintne danie nawet na niedzielny obiad.

składniki:

– 1 kg schabu wieprzowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka sezamu
– 2 jabłka
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 pęczek cebuli dymki
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:


Błonę na schabie delikatnie ponacinać na krzyż. Jabłka obrać, wyciąć z nich gniazda i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 50 ml wody sos sojowy, olej sezamowy i miód. Dodać jabłka, posiekaną cebulę oraz sezam. Powstałym sosem zalać dokładnie mięso. Następnie całość przełożyć do woreczka. Zamknąć szczelnie woreczek i piec w temperaturze 180 st. C przez 40 min. Podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...