URODA I ZDROWIE

Tradycyjna mussaka z mięsem i bakłażanem

13 kwietnia 2021, dodał: Redakcja

składniki:

300 gram ugotowanych całych ziemniaków

2 bakłażany

cebula

czosnek – 3 ząbki

oliwa do smażenia

500 gram mielonego mięsa (wołowe lub cielęce)

100 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki koncentratu pomidorowego

oregano, szczypta cynamonu

 

sos beszamelowy (przepis TUTAJ)

Wystudzone ziemniaki kroimy w grube plastry, bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry, podpiekamy w piekarniku lub grillujemy na suchej patelni. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy, szklimy w rondelku na oliwie, dodajemy mięso, po kilku minutach smażenia dodajemy wino i  koncentrat lub przecier. Doprawiamy przyprawami.  Mięso dusimy około 30 minut w przyprawach.

W żaroodpornym naczyniu układamy plastry bakłażana, duszone mięso, znowu bakłażana, warstwę ziemniaków i sos beszamelowy, na wierzch możemy ułożyć resztę bakłażana, zapiekamy 40 minut w piekarniku o temp. 180 stopni.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wypożyczalnia sprzętu fitness
Ja mam swoje hantle domowe, matę do ćwiczeń i to w zasadzie tyle,...
Promocje na kosmetyki
W Rossmannie najczęściej widzę fajne promocje, właściwie do innych drogerii już nie chodzę.
TOŁPA, dermo face, Physio - warto k…
Tołpa fajna ,jeszcze nie trafiłam na nieudany kosmetyk u nich... Pozostałych nie znam.
styl gwiazd
Ja lubię styl J.Lo, Taki na luzie, a jednocześnie elegancki.