Tradycyjna mussaka z mięsem i bakłażanem

13 kwietnia 2021, dodał: Redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

składniki:

300 gram ugotowanych całych ziemniaków

2 bakłażany

cebula

czosnek – 3 ząbki

oliwa do smażenia

500 gram mielonego mięsa (wołowe lub cielęce)

100 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki koncentratu pomidorowego

oregano, szczypta cynamonu

 

sos beszamelowy (przepis TUTAJ)

Wystudzone ziemniaki kroimy w grube plastry, bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry, podpiekamy w piekarniku lub grillujemy na suchej patelni. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy, szklimy w rondelku na oliwie, dodajemy mięso, po kilku minutach smażenia dodajemy wino i  koncentrat lub przecier. Doprawiamy przyprawami.  Mięso dusimy około 30 minut w przyprawach.

W żaroodpornym naczyniu układamy plastry bakłażana, duszone mięso, znowu bakłażana, warstwę ziemniaków i sos beszamelowy, na wierzch możemy ułożyć resztę bakłażana, zapiekamy 40 minut w piekarniku o temp. 180 stopni.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio na chyba netflix oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy...
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...