Kotlety de volaille wg Dorotki
Artykuł zewnętrzny
Wersja rodzinna klasycznego przepisu. Często gości na naszym stole.
Czas :30 minut
Składniki :
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 jajka
- Mąka
- Bułka tarta
- Sól
- Pieprz mielony
- masło
- cytryna
- usiekany koperek
Filety z piersi kurczaka rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Lekko naciąć filet robiąc kieszeń. Włożyć w nie po łyżeczce masła utartej z ½ łyżeczki usiekanego koperku. Panierować w jajku, bułce tartej, mące. Smażyć na rumiano na maśle z dodatkiem 1 łyżki oliwy.
Można eksperymentować z innymi wersjami. Wkładać w sos i dusić. Smarować przed panierowaniem musztardą, chrzanem, kłaść na mięso ser żółty, szynkę itp.