Kotlety de volaille wg Dorotki

16 sierpnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wersja rodzinna klasycznego przepisu. Często gości na naszym stole.

Czas :30 minut

Składniki :

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • masło
  • cytryna
  • usiekany koperek

Filety z piersi kurczaka rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Lekko naciąć filet robiąc kieszeń. Włożyć w nie po łyżeczce masła utartej z ½ łyżeczki usiekanego koperku. Panierować w jajku, bułce tartej, mące. Smażyć na rumiano na maśle z dodatkiem 1 łyżki oliwy.

Można eksperymentować z innymi wersjami. Wkładać w sos i dusić. Smarować przed panierowaniem musztardą, chrzanem, kłaść na mięso ser żółty, szynkę itp.




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz