Kopytka dyniowe
Składniki:
– 170 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę,
– 170 g puree z dyni (o przygotowaniu puree można przeczytać w poście o muffinkach z dyni),
– 1 jajko,
– przesiana mąka pszenna – nie wiem ile dokładnie trzeba dodać, ja robię to „na oko”, czyli dodaję, aż ciasto zaczyna odchodzić od rąk (zasada jest mniej więcej taka – na 1 kg ziemniaków – 250 g mąki, czyli na 340 g ziemniaków i puree z dyni przypada ok. 90 g mąki).
Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, a w dniu, w którym robimy kopytka przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki łączymy z puree z dyni, jajkiem i mąką. Wszystko mieszamy, a następnie starannie zagniatamy. Mąkę dodawałam na oko, aż ciasto przestało się kleić i można było je kroić. Następnie na obsypanej mąką stolnicy kroiłam na mniejsze kawałki i formowałam podłużne wałki o grubości palca. Każdy powstały wałek należy kroić na mniejsze kopytka, czyli trochę ukośnie. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego!