Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy

21 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nalewka z jarzębiny

Składniki:
– 1 kg owoców jarzębiny
– 1/2 l spirytusu
– 2 szklanki przegotowanej wody
– 1/2 kg cukru
– sok z cytryny
– łyżeczka otartej skórki z cytryny.
Przygotowanie:
Owoce jarzębiny sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym wodą. Przechowywać w ciepłym miejscu przez 3 tygodnie. Zlać płyn, odcisnąć do niego sok z owoców. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 4 miesiące w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.