Kluseczki kładzione z sosem pieczarkowym
Artykuł zewnętrzny
kluseczki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- Sos pieczarkowy
- 1/2 kg pieczarek
- 100 ml śmietany 18%
- cebulka
- odrobina masła klarowanego/1 łyżka/
Ziemniaki ścieram na tarce. Przekładam na sito i czekam aż odsączy się nadmiar płynu. Dodaję jajko, mąkę, sól i pieprz. Mieszam. Ciasto ma być gęste. Do gotującej, osolonej wody wrzucam łyżką porcje ciasta/można kroić je prosto z deseczki na małe kawałki. Gotowe, gdy wypłyną na wierzch.
Na sklarowanym maśle szklę cebulę i dodaję pieczarki drobniutko pokrojone. Smażę kilka minut /około8/. Solę i pieprzę. Na koniec dodaję dobrą śmietanę! Wspaniałe danie na postny obiad i nie tylko.