Kluseczki kładzione z sosem pieczarkowym

14 kwietnia 2011, dodał: jolinka
Artykuł zewnętrzny

kluseczki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • Sos pieczarkowy
  • 1/2 kg pieczarek
  • 100 ml śmietany 18%
  • cebulka
  • odrobina masła klarowanego/1 łyżka/

Ziemniaki ścieram na tarce. Przekładam na sito i czekam aż odsączy się nadmiar płynu. Dodaję jajko, mąkę, sól i pieprz. Mieszam. Ciasto ma być gęste. Do gotującej, osolonej wody wrzucam łyżką porcje ciasta/można kroić je prosto z deseczki na małe kawałki. Gotowe, gdy wypłyną na wierzch.

Na sklarowanym maśle szklę cebulę i dodaję pieczarki drobniutko pokrojone. Smażę kilka minut /około8/. Solę i pieprzę. Na koniec dodaję dobrą śmietanę! Wspaniałe danie na postny obiad i nie tylko.



FORUM - bieżące dyskusje

Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Można znaleźć, ale przy 1-kanałowym zębie.
ryby
Ja jem głównie łososia i tuńczyka.