Klopsiki w tajskiej paelli
Tajskie przyprawy mam zawsze, kotleciki drobiowe robi się szybko, paellę lubię. Kuchnia fusion w pełnym rozkwicie.
Czas 30 minut
Składniki :
- 25 dag mielonego z drobiu ( zmieliłam piersi )
- 1 jajko
- 1 duży ząbek czosnku
- olej z pestek winogron do smażenia
- sól
- pieprz mielony
- cukier
- curry
- 1 szklanka sosu pomidorowego ( ja użyłam sos od duszenia papryk faszerowanych , ale można po prostu w bulionie drobiowym z kostki rozpuścić koncentratu pomidorowego )
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 /2 szklanki wody
- 1 mała marchewka obrana i pokrojona w cienkie słupki
- 1 szklanka pokrojonej drobno kapusty pekińskiej
- 1/2 długiego ogórka ze skórką pokrojonego w słupki
- 1/2 pomidora pokrojonego w kostkę
- 1/2 papryki żółtej pokrojonej w paseczki
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
- 10 dag ryżu parabolicznego
- Sos chili z ananasem Tao-Tao
- 2 liscie limonki Kafir ( suszone )
- mąka
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotować masę mięsną z mielonego, jajka, bułki tartej, zmiażdżonego czosnku, szczypty soli, pieprzu i curry. Podzielić mięso na małe porcje i formować malutkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju Zdjąć z patelni .
W woku rozgrzać olej ( kilka łyżek ) i smażyć jarzyny rozpoczynając od marchewki . Następnie dodajemy paprykę , ogórek , pomidor i kapustę . Smażyć mieszając, aż warzywa zmiękną . Włożyć liście kafiru. Wlać wodę .Chwilę dusić . Potem dołożyć kotleciki . Wlać sos pomidorowy i mleczko kokosowe . Wsypać ryż . Zamieszać . Dodać 1 łyżkę sosu chili z ananasem , szczyptę curry , pieprzu .Dusić przykryte na bardzo małym gazie bez mieszania .Próbujemy czy trzeba doprawić gdy ryż będzie już miękki i prawie wchłonie cały płyn. Doprawić i lekko przemieszać potrawę . Przykryć i wyłączyć gaz . Niech potrawa postoi jeszcze chwilę tak by ryż wciągnął cały płyn.
Potrawa nie będzie o konsystencji risotto czy paelli .
Najfajniejsze jest to , że robimy ja z tego co jest w domu ( ryż , tajskie przyprawy , mleczko kokosowe , bulion w kostkach , jakieś warzywa – zawsze mam w domu ) . Tak samo można zrobić rybę , piersi z kurczaka , schab .Co akurat mamy .
Pięknie pachnie cytryną ( od kafiru ) i curry.
Ja robiłam w Patelni Dry Cooker – ale w woku robi się identycznie.