Klasyczna włoska lasagne

23 października 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
– mięso mielone – 500 g
– Fix Lasagne Knorr – 1 opakowanie
– makaron lasagne – płaty – 9 sztuk
– śmietana gęsta – 100 ml
– pomidory z puszki – 400 g
– starty ser – 50 g
– olej – 3 łyżki

1laz

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. W tym czasie na patelni z olejem podsmaż mięso. Dodaj do niego puszkę pomidorów (pokojone i bez skóry) wraz z sokiem oraz Fix Knorr, który zapewni daniu oryginalny włoski smak i odpowiednią konsystencję. Puszkę po pomidorach napełnij wrzątkiem i wlej do sosu. Wszystko powinno się gotować przez kolejne 2-3 minuty.
2. Na dnie średniej wielości naczynia żaroodpornego (o wymiarach ok. 20×28 cm) rozsmaruj 2-3 łyżki pomidorowego sosu. Układaj na nim kolejno: płaty makaronu do lasagne i porcje sosu z mięsem. Powinny powstać 3 warstwy. Ostatnią – dokładnie pokryj sosem.
3. Wierzch lasagne posmaruj śmietaną i obsyp tartym serem. Przykryj szczelnie folią aluminiową, tak, by nie przykleił się do niej ser. Zapiekaj pół godziny w temperaturze 200 stopni C. Na 10 minut przed końcem zdejmij folię, aby ser się zarumienił. Nim pokroisz danie, wystudź lasagne, żeby nieco stężała.