Karkówka na obiad – mięciutki karczek!

Avatar photo
14 grudnia 2022,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Karkówka to świetny pomysł na pyszny obiad oraz jako dodatek do chleba. Szczególnie polecana jest do grillowania, przygotowania wędzonek, bitek, kotletów, gulaszu, a także do pieczenia i duszenia.

karkówka na obiad

Karkówka po cygańsku

Składniki:
– 1 kg karkówki
– 3 cebule
– 1 duża papryka czerwona
– 1 szklanka pikantnego ketchupu (250 ml)
– 1/4 szklanki wody
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka cukru
– 2-3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, papryka słodka chilli, majeranek
– mąka do obtoczenia karkówki przed smażeniem (ok. 1/2 szklanki)

Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i pokroić w cienkie półplastry. Karkówkę przełożyć do miski, każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw. Całość dokładnie wymieszać, mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godz. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki. Każdy kawałek karkówki obtoczyć w mące i podsmażać na patelni na złoty kolor z każdej strony. W osobnej misce przygotować sos: połączyć ketchup, sos sojowy, ocet, wodę oraz cukier. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę karkówki, część cebuli oraz papryki i polać połową sosu. Warstwę ułożyć raz jeszcze w taki sam sposób. Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekać przez 1,5 godz.

karkówka po cygańsku

Karkówka po myśliwsku

Składniki:
– 1 kg wieprzowego schabu karkowego
– 1 por duży lub 2 średnie
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki oleju lub smalcu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w grubą kostkę. Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć słodką papryką. Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Karkówkę panierować w mące i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Zdjąć mięso z patelni. Dodać pokrojony w talarki por oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia. Wlać 2 szklanki wody i ułożyć na wierzchu plastry obsmażonej karkówki. Przykryć pokrywką i dusić 30 min. lub do chwili, gdy karkówka będzie miękka, wręcz rozpadająca się. W razie potrzeby podlewać wodą.

karczek po myśliwsku

Karkówka z jabłkiem i porem

Składniki:
– 1,3 kg wieprzowego schabu karkowego, pokrojonego na kotlety
– 60 (4 łyżki) ml oleju
– 60 ml (4 łyżki) sosu sojowego
– 15 ml (1 łyżka) miodu płynnego
– 6 ząbków czosnku
– 2 jabłka, nieobrane, pokrojone na plastry
– 1 por, pokrojony na talarki

Przygotowanie:
Wymieszać olej, sos sojowy i miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokryć marynatą plastry karkówki i odstawić na 1 godz. Dno dużej blachy do pieczenia posmarować olejem. Na dnie blachy ułożyć plastry jabłek oraz krążki pora. Na podkładzie z jabłek i pora rozłożyć kotlety. Na kotletach ponownie rozłożyć plastry jabłka i talarki pora. Przykryć blachę folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 60 min. w temperaturze 200 st. C.

Karkówka z cebulą i porem

Karkówka pieczona na kapuście z ananasem

Składniki:
– 1,5 kg karczku bez kości
– 800 g kapusty kiszonej
– 2 jabłka
– 1 puszka ananasa
– 1/2 łyżki smalcu
– sól, pieprz, majeranek, tymianek
– kminek
– cebula i czosnek

Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami: sól, pieprz, majeranek, tymianek. Mięso włożyć do lodówki na 2 godz. Rozgrzać smalec na patelni, obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Kapustę odcisnąć, lekko posiekać na mniejsze części. Cebulę i czosnek posiekać na talarki. Dodać do kapusty. Ananasa i jabłka pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę zalać sokiem z ananasa. Kapustą i owocami obłożyć mięso, piec około 2 godz. w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.

Karkówka pieczona na kapuście z ananasem

Karkówka z warzywami

Składniki:
– 0,6 kg karkówki wieprzowej
– 6 cebul
– 2 ząbki czosnku
– 1 nieduża pietruszka i marchewka
– kawałek selera
– 1 pomidor świeży lub z zalewy
– odrobina tymianku
– papryka czerwona
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Karkówkę doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju na złoty kolor. Warzywa i cebulę z czosnkiem pokroić w dowolny kształt. Podsmażyć cebulę i resztę warzyw z przyprawami. Mięso i warzywa piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 2 godz.

Artykuł powstał przy współpracy z serwisem Przyprawomat.pl

Karkówka z warzywami

 

zobacz również:

Łopatka na obiad – różne przepisy na szybko

Pesto – 7 super przepisów na domowe pesto!

Różne sposoby na młodą kapustę

Co na letni obiad?

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.