Łopatka na obiad – różne przepisy na szybko

4 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Łopatka wieprzowa to popularny gatunek mięsa. Znajdziemy go w każdym sklepie. Jest tańszy od innych kawałków wieprzowiny, bowiem łopatka wieprzowa wymaga dłuższego gotowania. Pod wpływem temperatury i czasu zamienia się jednak w soczyste, rozpływające się w ustach danie. W kuchni z łopatki wieprzowej przyrządza się sznycle duszone w sosie, gulasze i wolno pieczone pieczyste. Zobacz kilka fantastycznych przepisów na łopatkę wieprzową, aby cieszyć się pysznym obiadem w gronie rodziny.

łopatka na obiad

Łopatka pieczona w sosie

Składniki:
– 1 kg łopatki wieprzowej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 2 ząbki czosnku, starte
– 2 łyżki oliwy
– 150 ml białego wytrawnego wina
Sos:
– 150 ml soków z pieczenia mięsa
– 150 ml śmietanki 18% do sosów
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka musztardy
– kilka suszonych pomidorów
– 1 łyżka posiekanej natki
– 1 szczypta suszonego oregano
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 150 st. C. Mięso opłukać w zimnej wodzie i obkroić z nadmiaru tłuszczu. Natrzeć przyprawami oraz startym czosnkiem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlać wino, włożyć mięso i piec pod przykryciem 2 godz. Do rondelka wlać soki z pieczeni (bez tłuszczu, jeśli zebrał się na górze). Dodać śmietankę, koncentrat, musztardę, posiekane suszone pomidory, natkę i suszone oregano. Zagotować mieszając od czasu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, następnie z kilkoma łyżkami sosu. Wlać do rondelka, wymieszać i zagotować. Mięso pokroić na plastry i polać sosem, posypać natką.

Łopatka pieczona w sosie

Pieczeń z łopatki

Składniki:
– 1,5 kg łopatki wieprzowej
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju
– 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka estragonu
– 1 łyżeczka majeranku
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Przygotować marynatę: olej dokładnie wymieszać z przyprawami: majerankiem, tymiankiem, estragonem i papryką, dodać uniwersalnej przyprawy do mięs oraz sól i pieprz. Mięso umyć i osuszyć, a następnie ostrym nożem zrobić w nim małe nacięcia na czosnek. Łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem, wkładając kawałki w przygotowane nacięcia. Mięso odstawić do lodówki na 1 godz., a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, odczekać ok. 1 godz., a gdy mięso osiągnie temperaturę pokojową, szczelnie zawiązać rękaw i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 min. w temperaturze 220 st. C, a następnie około 1,5 godz. w 180 st. C. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki mógł się zrumienić. Po upieczeniu odczekać z 10 min., aby mięso ponownie wchłonęło soki, jakie z niego wypłynęły w trakcie pieczenia i dopiero wtedy kroić.

Pieczeń z łopatki

Łopatka duszona

Składniki:
– 700 g łopatki wieprzowej
– 2 marchewki
– kawałek selera
– 2 cebule
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– bulion warzywny lub 1 łyżka suszonych warzyw
– 1 liść laurowy
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 3 łyżki oleju
– sól

Przygotowanie:
Mięso pokroić w dość dużą kostkę. Lekko posypać solą i obiema paprykami, wymieszać. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć mięso i mieszając smażyć, aż się zrumieni (a wytworzony sos odparuje). Dodać cebule pokrojone w piórka. Wymieszać, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić 10 min. Marchewki i seler pokroić w słupki. Dodać do mięsa, wymieszać. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, wlać szklankę gorącego bulionu lub wody z warzywami. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 min., aż mięso będzie miękkie.

Łopatka duszona

Łopatka w sosie cygańskim

Składniki:
– 700 g łopatki wieprzowej
– 150 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona (może być konserwowa)
– sól
– pieprz świeżo mielony
– olej rzepakowy
– czosnek granulowany
Sos:
– 1/2 szklanki ketchupu
– 1 szklanka passaty pomidorowej
– 1/2 szklanki wody
– 1 łyżka octu
– 1 płaska łyżeczka cukru
– 2 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie:
Pieczarki umyć, pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Łopatkę pokroić albo w kostkę albo plastry albo duże, grube słupki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i odstawić na 1 godz. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mięso przykryć pieczarkami, cebulą, i papryką. Przygotować sos: wymieszać składniki sosu ze sobą. Dodać posiekany drobno czosnek, wymieszać. Sosem zalać mięso i warzywa. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 60 min.

Łopatka w sosie cygańskim

Gulasz z łopatki

Składniki:
– 800 g łopatki wieprzowej
– 2 duże marchewki
– 8 dużych pieczarek
– 3 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 szklanki bulionu domowego (500 ml)
– sól, pieprz, słodka papryka
– 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
– 5 łyżek oleju

Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić na kawałki o równej wielkości. Ułożyć w misce, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z mięsem. Mięso przesmażyć na 3 łyżkach oleju. Dodać 2 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Mięso smażyć często mieszając przez 25 min. W międzyczasie marchewki i pieczarki umyć, obrać i pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na 2 łyżkach oleju przesmażyć cebulę (ok. 5 min.). Po tym czasie dodać marchewkę i pieczarki, lekko posolić i posypać pieprzem. Smażyć przez 25 min. Połączyć usmażone mięso z warzywami, dodać bulion i koncentrat. Dusić przez 35 min. często mieszając. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Gulasz z łopatki

 

zobacz również:

Mięsne roladki na wiele sposobów – czym faszerować mięso?

Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego?

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...