Kapusta z grzybami i cresto di gallo

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Cresto di gallo to po prostu wyjątkowo ozdobny makaron. Po polsku to koguci grzebień.  A ta kapustka to taka wyjątkowo szybka wersja.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1/4 szklanki oleju
  • pieprz mielony
  • cukier
  • 1 kostka bulionowa ( drobiowa )
  • 25 dag makaronu cresto di gallo

Normalnie kapustę z grzybami duszę tak jak bigos trzy dni z przerwami. Ale czasem chce się takiej kapustki już i teraz. Idę wtedy na kompromis.

Namoczyć grzyby (można wieczorem – można rano).

Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez  30 minut.W tym czasie zalać grzyby świeżą wodą (1 szklanka) i gotować na małym gazie 20 minut.  Odcedzić kapustę. Odcedzić grzyby wlewając  wodę z gotowani do kapusty. Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty. Wrzucić kostkę bulionową. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 30 minut (płyn powinien odparować). Doprawić do smaku cukrem, pieprzem mielonym.

W czasie kiedy kapusta się dusi zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Ugotować makaron al dente – odcedzić.

Wymieszać makaron z kapustą i chwilę ogrzewać.

file1306826828



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...