Kalarepka faszerowana
Pomysł na oryginalne mało znane danie, 1 porcja to tylko 288 kcal, podawaj z puree ziemniaczanym
– 12 kalarepek
– 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
– 2 jaja ugotowane na twardo
– 4 łyżki groszku zielonego (może być z puszki)
– 3 łyżki pokrojonej w kostkę papryki czerwnej
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki rosołu z kostki
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyzki koperku, sól, pieprz
Kalarepkę obrać, umyć, obgotować 15 minut w posolonej wodzie, wydrążyć, pozostawiając ścianki grubości 7 mm, jajka grubo posiekać, ryż wymieszać z 1 łyżką oleju,
jajkami, papryką , groszkiem, 1 łyżką koperku, doprawić sola i pieprzem.
Wydrążone kalarepki napełnić nadzieniem i wstawić do naczynia żaroodpornego, zalać rosołem, dusić około 20 minut, z pozostałej ilości oleju i mąki zrobić zasmażkę, przyprawić, dolać jogurt, polać kalarepki, udekorować koperkiem