Jak zrobić dobry bigos
Zgodnie z tym co mówiła Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach dobrej klasy bigos powinien być kwaśny i zawierać śliwki wędzone. W programie z listopada br Pani Magda w restauracji Cała Wstecz, w której odbywała się kulinarna rewolucja postawiła na staropolskie smaki kuchni z Zagłębia: rolady z marchewką i chlebem, modrą kapustę, bigos i żurek z tłuczonymi ziemniaczkami okraszone skwarkami.
Bigos w wykonaniu Pani Magdy smakował wszystkim zaproszonym gościom, którzy nie mogli nadziwić się, że można ze zwykłej kapusty stworzyć tak wykwintne danie. Gospodarze stanęli na wysokości zadania: ich dania zachwycały i pobudzały kubki smakowe gości, szczególnie bigos zostanie na pewno zapamiętany przez konsumentów, bo okazał się punktem wieczoru. Pani Magda radzi, aby bigos był kwaśny, w związku z czym nie płucze kapusty – co jest często spotykane w wielu kuchniach oraz dodaje na koniec sok z kiszonej kapusty (wcześniej zagotowany). W bigosie znajdziemy też słodką kapustę, która przełamuje smak kwaskowatej kiszonki, ale gotujemy ją osobno – w innym przypadku kapusta byłaby twarda.
Do bigosu można dodawać wysokiej jakości mięsa wieprzowe, wołowe, dziczyznę oraz przyprawy: kmin, pieprz, sól.
Należy użyć też śliwek wędzonych, dodając je raczej pod koniec gotowania. Dla przełamania smaku można dodać do bigosu odrobinę miodu. Są też osoby, które dodają do swojego bigosu lampkę wina lub kieliszek koniaku.
Oczywiście smakoszy bigosu jest wiele i można go przygotowywać na różne sposoby, dodają różne gatunki mięsa i dodatki (np: cebulę i marchew) czy przyprawy. Warto jednak pamiętać o tym, żeby nie zatracić jego staropolskości i starać się przygotowywać go według tradycyjnych receptur.
Przykładowy przepis
- 1,5 kilograma kapusty kiszonej dobrej jakości
- pół główki kapusty białej świeżej
- mięso: łopatka, biodrówka, dwa udka z kurczaka, żeberka – w sumie około kg
- śliwki wędzone 20 dag
- laska dobrej kiełbasy
- cebula
- przyprawy: kminek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Kapustę białą poszatkować i ugotować do miękkości. W drugim garnku gotować kapustę z zielem i liściem laurowym (jeśli lubicie kwaskowaty smak kapusty nie należy jej wcześniej płukać), kiedy kapusta pogotuje się około godziny, odlać większość wody i dodać mięso najlepiej wcześniej podsmażone z cebulą, dodać śliwki i całość gotować, aż mięso będzie miękkie (w przypadku zastosowania żeberek lub udka należy usunąć kości). Dodać podsmażoną kiełbasę wcześniej pozbawioną flaka. Całość gotować około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając, doprawić do smaku. Warto dodać kminek w ziarnkach, który ułatwia trawienie. Bigos najlepszy jest na drugi i trzeci dzień.
konsultant kulinarny: blogerka kolorowapani
Przepisy naszych czytelników:
Bigos ze śliwkami wędzonymi
zobacz również:
- Kasza pęczak – przepisy na smaczne dania
- Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne
- Dania z wołowiny – jak ją przyrządzić?
- Rozgrzewające dania – pomysłowe przepisy