Poświąteczny bigos

4 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Od lat nie gotuję bigosu na Święta, a dopiero po Świętach.

Czas : 2 dni

Składniki :

  • 1 litrowy słoik wigilijnej kapusty z grzybami
  • biała kapusta- objętościowo po pokrojeniu 1,5 objętości kapusty z grzybami ( ok.1 kg )
  • 2 duże cebule
  • 30 dag wędzonego surowego boczku
  • 30 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
  • 15 dag kiełbasy podwędzanej
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę pieczonego mięsa ( dałam od szynki)
  • 1/2 szklanki obranego mięsa z pieczonego drobiu
  • 1/2 szklanki tłuszczu  ( sosu ) od pieczenia mięsa
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę wędliny ( szynka , polędwica , baleron – minimum 3 rodzaje )
  • 4 suszone śliwki
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1/4 szklanki czerwonego wina ( ja używam pół słodkie )
  • pieprz mielony
  • miód
  • jałowiec mielony
  • 1 łyżka mielonego piernika

Pierwszego dnia  odmrozić zamrożone przed świętami specjalnie w tym celu: kapustę z grzybami, pieczone mięso z sosem od pieczenia, drób .

Białą kapustę pokroić cienko. Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić. Zmieszać z kapustą z grzybami , pokrojonym mięsem, drobiem  i sosem od pieczenia. Dusić na małym gazie .

Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z  pokrojoną drobno cebulą  aż boczek i cebula się zrumienią – przełożyć do garnka z kapustą. Dodać pokrojone wędliny , śliwki ( bez pestek pokrojone w paseczki ) , powidła i wino .

Dusić ok 2 godzin a potem schłodzić ( najlepiej wystawić na mróz ) . Ponownie dusić 1 godzinę i znów schłodzić i zostawić na mrozie na noc .

Drugiego dnia  dusić 3 razy po 1 godzinie. Po pierwszym duszeniu zacząć doprawiać pieprzem, miodem , jałowcem. Na koniec dodać utarty piernik i dokończyć duszenie i doprawianie .

Dlaczego robię bigos  w ten sposób  dopiero po świętach ? To proste . Na Święta jest zwyczajowo tyle potraw , ze już nikt nie ma specjalnie ochoty na bigos , tym bardziej że jest kapusta z grzybami . Wypraktykowałam , że taki poświąteczny bigos jest najlepszy . Wystarczy przygotowując Święta zrobić trochę więcej kapusty z grzybami , odłożyć trochę pieczonego mięsa i drobiu razem z sosem od pieczenia i zamrozić to . Dodatkowo kupuje tylko kawałek śląskiej i boczku surowego – wędliny są ze Świąt . I tak to tanim kosztem , przy połowie roboty mam super bigos .

I jeszcze jedno – wino  do doprawiania potraw też mam zamrożone. Kupuję raz na jakiś czas i zamrażam ( część oczywiście  jest degustowana ) w pojemniczkach na lód .

file1294127963



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...